SIR SKINER
Jeszcze raz Ci wyjaśnię (bo zauważam u Ciebie problemy w czytaniu ze zrozumieniem), że polemizuje z waszymi wypowiedziami, a nie z abstrakcyjną teorią, na którą zwyczajnie nie mam czasu (przecież nie zajmuje 3 stron). Libertarianizm wyobrażam sobie po przez wypowiedzi właśnie - i co widzę? Utopię. To wszystko.
A skoro zadajesz mi pytanie, jaką rolę pełnią: siły militarne, służby specjalne, bezpieczeństwa itd. To ja Ci mówię, że takich rzeczy uczą na PO w liceum. Skoro nie znasz podstaw, tzn. że masz elementarne braki w wiedzy. Jak możesz żądać prywatnej armii i służb, skoro nie wiesz jaka jest ich rola?
Wszystko zmienia się w przypadku, gdy Ci na scenie są tylko kukiełkami...
Cytat:Jezu, Gocek... przeciez wladza jest zrodlem prawa, wiec wladza dziala wedle swojego widzimisie. formalizm jakos tam ja powsciaga przed totalna samowolka, ale wszystko ostatecznie sprowadza sie do jej dobrej woli.Skiner, przecież władza w państwie prawa, ustala prawa i działa wg. prawa - oto istota państwa prawa. Oto różnica jakościowa państwa, do którego dążymy. Patrz ustawa zasadnicza. Mówisz oczywistości i jeszcze wzywasz nadaremno Boga-człowieka Chrześcijan. Totalną samowolkę masz w państwie patologicznym, autorytarnym czy totalitaryzmie. Chociaż tam również państwo samo reguluje swój zakres legalnej władzy.
Cytat:ale czemu?Bo jak mawiał Machiavelli - ludzie są nikczemni, a jak mówił Hobbes, ludzie są z natury źli. Niekoniecznie się z tym zgadzam, ale władza ogłupia.
Cytat:nie, tylko tendencje do plecenia glupot...Dziwię się, że musisz się tak nisko zniżać w argumentacji.
Cytat:zadales bardzo ogolne pytanie i tak odpowiedzialem. odrzuciles ta odp. rzadajac kompleksowych konkretow. moglbym sie rozpisywac, ale nic nowego pewnie nie wymysle.Nie musisz nic nowego wymyślać. Przytocz coś starego, oczywistego... Nie chcesz - nie moja sprawa.
nie oczekuj ode mnie, ze bedzie mi sie chciec szczegolowo opisywac wszystkie procesy rzadzace hipotetycznym spoleczenstwem, zwlaszcza gdy juz ktos to opisal, a Tobie nawet nie chcialo sie nawet otworzyc linka.
Cytat:no to sie, za przeproszeniem, bujaj.Nie dyskutujemy bezpośrednio, a jednak trudno się powstrzymać od subtelnych "bujaj się" itp.
nie znasz teorii, nie chcesz jej poznac, uznajesz ja za utopie a za powod podajsz obecne status quo. wiezniom z "Oswiecimia" tez bys odpowiedzial, ze likwidacja obozow koncentracyjnych to utopia z tych samych powodow dla ktorych one powstaly?
Jeszcze raz Ci wyjaśnię (bo zauważam u Ciebie problemy w czytaniu ze zrozumieniem), że polemizuje z waszymi wypowiedziami, a nie z abstrakcyjną teorią, na którą zwyczajnie nie mam czasu (przecież nie zajmuje 3 stron). Libertarianizm wyobrażam sobie po przez wypowiedzi właśnie - i co widzę? Utopię. To wszystko.
A skoro zadajesz mi pytanie, jaką rolę pełnią: siły militarne, służby specjalne, bezpieczeństwa itd. To ja Ci mówię, że takich rzeczy uczą na PO w liceum. Skoro nie znasz podstaw, tzn. że masz elementarne braki w wiedzy. Jak możesz żądać prywatnej armii i służb, skoro nie wiesz jaka jest ich rola?
Cytat:przeciez wyraznie pisze o spoleczenstwie, nie o panstwie.To co zaznaczysz na mapie? Kto będzie podmiotem prawa międzynarodowego? Kto będzie reprezentował ten twór? Nawet nie chce zadawać bardziej konkretnych pytań...
Cytat:jak najbardziej jest to realne. imho.Moim zdaniem jest to nierealne. Uważam takie postulaty za utopijne. Osobiście mogę z nimi sympatyzować - lecz patrząc na sprawy realnie, uważam to za fantasmagorię polityczną.
o wiele trudniej jest takie "cos" stworzyc. to na chwile obecna uwazam za nie realne.
Cytat:i co z tego, ze to stanowi rzeczywistosc?Przecież napisałem "w przeciwieństwie do libertariańskich iluzji", czyli nie jest iluzją. Sprawdza się w praktyce, funkcjonuje w rzeczywistości.
Cytat:wladza dazy do niszczenie samej siebie?? cos Ci sie pomylilo...Być może nie to chciałeś mi powiedzieć (tzn. że nie niszczy samej siebie). Lecz zauważ, że w państwach demokratycznych, niektóre niepopularne decyzje mogą spowodować na spadek poparcia dla władzy, aż do braku legitymizacji włącznie, co może doprowadzić do jej porażki w kolejnych wyborach (czyli utraty władzy).
Wszystko zmienia się w przypadku, gdy Ci na scenie są tylko kukiełkami...
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL