SIR SKINER
Chciałbyś prywatnej armii? Służb bezpieczeństwa? Kogo oligarchy, potentata finansowego? Jak sobie to wyobrażasz? Może do tego prywatne sądownictwo i prawo? Moim zdaniem to absurd i jeszcze większa iluzja niż komunizm.
TY:
konkretnie dlaczego?
JA:
Dla tych samych powodów dla których występują obecnie. Ponawiam pytanie:
Chciałbyś prywatnej armii? Służb bezpieczeństwa? Kogo oligarchy, potentata finansowego? Jak sobie to wyobrażasz? Może do tego prywatne sądownictwo i prawo? Moim zdaniem to absurd i jeszcze większa iluzja niż komunizm.
TY:
(zacytowałeś ten skrawek mojej wypowiedzi: Dla tych samych powodów dla których występują obecnie. Zadając pytanie:
tzn.?
Wynika z tego, że zadajesz pytanie, dla jakich powodów istnieje w ogóle armia, służby bezpieczeństwa i itp. Potem odpowiedziałeś na dalszą część tekstu. Więc jasno widać, że pytasz się Dla jakich powodów istnieją dane służby.
CYTUJESZ MOJĄ WYPIOWIEDŹ Chciałbyś prywatnej armii? Służb bezpieczeństwa? Kogo oligarchy, potentata finansowego? Jak sobie to wyobrażasz? Może do tego prywatne sądownictwo i prawo?
ODPOWIADASZ DALEJ:
docelowo, tak. zdaje sobie jednak sprawe z tego, ze pewnych rzeczy z dnia na dzien nie da sie odkrecic. zwlaszcza odwiecznej indoktrynacji. a rewolucjonista nie jestem, wiec nie bede sie upierac.
btw. raczej, sluzb bezpieczenstwa spoleczenstwo libertarian by nie potrzebowalo, bo nie istnialby aparat wladzy, ktory moglby byc infiltrowany przez obcy wywiad.
Czyli doskonale podzieliłeś moją wypowiedź na dwa problemy: 1. Rola armii i służb w ogóle, (chciałeś abym Ci wyjaśnił, bo nie masz wiedzy) 2. Wizja armii i służb w państwie libertariańskim.
Cytat:aha. ostatecznie jednak jak pani z warzywniaka nie splaci kredytu to bank zajmie jej warzywniak, a jak bank nie splaci swoich dlugow, to pan ze sklepu zelaznego pozyruje je w podatkach. w pelnym swietle prawa... oczywiscie, zeby bylo optymistycznie - pan i pani spotkaja sie w kolejce po zasilek i zapalaja do siebie szczerym uczuciem, bo panstwo wyplaca dodatki rodzinne.Czy w Twoim wyimaginowanym państwie libertariańskim nie będzie legislatywy i prawa?
Cytat:wladza oglupia, wiec bezwladza nie ma racji bytu? a gdzie tkwi zwiazek?Nie ma czegoś takiego jak bezwładza. Zawsze coś będzie miało nad czymś władzę.
Cytat:a jak polemizowac z "kiblem Kiepskich"?Przykład Kibla Kiepskich tak Cię poruszył? Czyżbyś żył w podobnych warunkach? Bo zupełnie nie rozumiem, co Cię tam obruszyło? Przecież to był tylko przykład. Rozumiem, że przyznanie się do niestosownych zachowań jest trudne.
Cytat:a ja musze miec czas na korepetytowanie Gocka, moze jeszcze mam streszczenie napisac?Nikt Cię do niczego nie zmusza. Możesz równie dobrze przestać w ogóle dyskutować i wszystkich oponentów wyzwać od idiotów, bo nie przeczytali super teorii. Triumf murowany.
Cytat:nigdy nie zadalem takiego pytania - nie jestem debilem.JA:
pytalem o to czemu Gocek upiera sie, ze prywatne odpowiedniki tych organizacji nie moga pelnic substytutowych funkcji swoich panstwowych pierwowzorow. Gocek sie wykrecil i zgonil na mechanizmy ktorych wynikiem jest obecne geopolityczne status quo. dopytalem wiec co to za mechanizmy. Gocek zmysla, ze pytalem o cos o co nie pytalem, bo wie ze te machanizmy sa de facto logika wladzy, ktora sama ustanawia status quo. bez wladzy nie bylo by wiec mechanizmow, ktore zdaniem Gocka, uniemozliwily by dzialanie dobrowolnych organizacji swiadczacych uslugi zawlaszczone przez panstwo.
TY:
konkretnie dlaczego?
JA:
Dla tych samych powodów dla których występują obecnie. Ponawiam pytanie:
TY:
(zacytowałeś ten skrawek mojej wypowiedzi: Dla tych samych powodów dla których występują obecnie. Zadając pytanie:
tzn.?
Wynika z tego, że zadajesz pytanie, dla jakich powodów istnieje w ogóle armia, służby bezpieczeństwa i itp. Potem odpowiedziałeś na dalszą część tekstu. Więc jasno widać, że pytasz się Dla jakich powodów istnieją dane służby.
CYTUJESZ MOJĄ WYPIOWIEDŹ Chciałbyś prywatnej armii? Służb bezpieczeństwa? Kogo oligarchy, potentata finansowego? Jak sobie to wyobrażasz? Może do tego prywatne sądownictwo i prawo?
ODPOWIADASZ DALEJ:
docelowo, tak. zdaje sobie jednak sprawe z tego, ze pewnych rzeczy z dnia na dzien nie da sie odkrecic. zwlaszcza odwiecznej indoktrynacji. a rewolucjonista nie jestem, wiec nie bede sie upierac.
btw. raczej, sluzb bezpieczenstwa spoleczenstwo libertarian by nie potrzebowalo, bo nie istnialby aparat wladzy, ktory moglby byc infiltrowany przez obcy wywiad.
Czyli doskonale podzieliłeś moją wypowiedź na dwa problemy: 1. Rola armii i służb w ogóle, (chciałeś abym Ci wyjaśnił, bo nie masz wiedzy) 2. Wizja armii i służb w państwie libertariańskim.
Cytat:rzeki, lasy, gory, jeziora, drogi, miasta. normalnie, wszystko.Mówię o mapie politycznej.
Cytat:pewnie jakies firmy lobbystyczne.Przecież to władza, a przy okazji w stosunku do czego będą lobbować?
Cytat:ale czy ja kiedykolwiek sie zajaknalem, ze taki lad spoleczny da sie gdziekolwiek wprowadzic teraz?To nazwij to utopią po prostu.
Cytat:podobnie bylo z feudalizmem i demokracja liberalna kilkaset lat temu.Demokracja istniała już w starożytnej Grecji (ateńska), jeszcze przed feudalizmem.
Cytat:albo gdy doprowadza sie sie ufne w swiatle przywodztwo rzadu spoleczenstwo pod sciane, by pozbawione wyboru dalo sie jeszcze bardziej zniewolic.Są to zagrożenia współczesnego świata. Lecz wizja libertariańska jest jak raj chrześcijan - mitem.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL