SIR SKINER
Przeczytałem artykuł i mnie nie przekonuje. Zbyt wąskie spojrzenie na sprawy państwowe.
Co do Prawa - nie każde służy zniewoleniu człowieka. A w państwie libertariańskim czynnikiem zniewolenia będzie ekonomia, czyli brak pieniędzy. Tylko nie będzie nazwane to niewolnictwem.
Blackwater jest obecnie zakontraktowana przez rząd Stanów Zjednoczonych do zapewniania usług bezpieczeństwa na wojnie w Iraku.
Blackwater jest obecnie największym z trzech prywatnych przedsiębiorstw z Departamentu Stanu USA
Polecam Ci przede wszystkim: Przysposobienie Obronne Podręcznik dla szkół średnich, Sztuka wojny Sun Tsu, (możesz także Sztuka wojny w biznesie) O wojnie Carl von Clausewitz, Przyszła wojna Władysław Sikorski, Dzieje głupoty w Polsce Aleksander Bocheński (To w szczególności), System reagowania kryzysowego (red. naukowa - J. Gryz, W. Kitler), Polska z bliska J.N. Jeziorański, Obrona Narodowa. Tworzenie bezpieczeństwa Polski, Bezpieczeństwo Narodowe Polski w XXI w.
Może da Ci to trochę do myślenia i dokonasz rewizji swoich absurdalnych, naiwnych a przede wszystkim wąskich na sprawę poglądów.
Pamiętaj:
Bezpieczeństwo jest fundamentem wszystkiego co mamy H.Kissinger
Módlmy się do Pana Boga by strzegł nas przed bezpieczeństwem M. Luter
Nie ma prawa do życia ten, kto nie jest w stanie się obronić Prof. Balzer
Narody, które zaniechały obronę zostały obrócone w pył Gen. D. Macarthur
Społeczeństwo ponadto posiada własne instytucje pozwalające mu na funkcjonowanie oraz formę organizacyjną w postaci państwa, plemienia czy narodu.
Państwo - polityczna, suwerenna, terytorialna i obligatoryjna organizacja społeczeństwa. Organizuje i koordynuje prace dużych grup społecznych.

Pytam się konkretnie - w jaki sposób? Jakie lobbies? W stosunku do kogo lobbują? Jak się bronią przed lobbingiem, agresją, wojną?
Wbrew tej tezie, historia pokazuje co najmniej kilka przykładów społeczeństw
spełniających przynajmniej część wymagań stawianych społeczności bezpaństwowej
A wiesz, że:
Pewne aspekty gospodarki wolnorynkowej występują również w obecnych państwach socjalistycznych?
Cytat:sadow prywatnych wydajacych wyroki w swoim imieniu.Kto i w jaki sposób egzekwował by wyroki sądów? Wojna prywatnych policji, czy innych służb? Kto zajmował by się szeroko rozumianym bezpieczeństwem państwa?
sadem prywatnym moglaby by byc kazda osoba poproszona o roztrzygniecie sporu miedzy powodem a pozwanym. oczywiscie nie wyklucza to mozliwosci instytucjonalizacji sadow. chcesz wiecej, prosze: http://www.mises.pl/o-nowa-wolnosc-m...i/rozdzial-12/
jednostka nie jest zadnym podmiotem jesli prawo sluzy jej zniewoleniu, a taka jest natura prawa pozytywnego.
Przeczytałem artykuł i mnie nie przekonuje. Zbyt wąskie spojrzenie na sprawy państwowe.
Co do Prawa - nie każde służy zniewoleniu człowieka. A w państwie libertariańskim czynnikiem zniewolenia będzie ekonomia, czyli brak pieniędzy. Tylko nie będzie nazwane to niewolnictwem.
Cytat:umowmy sie na przyszlosc, ze jak nie mamy nic do powiedzenia to nic nie mowimy. ok?Gdybyśmy nie mieli nic do powiedzenia, to byśmy nie mówili - proste?
Cytat:ale przeciez ja nic nie chce stworzyc! ile razy mam to deklarowac?No to w jaki sposób jest możliwość jego utworzenia nie przez Ciebie, lecz np: na drodze ewolucji. Pytam się w jaki sposób?
Cytat:a czy ja sie wypowiadam o poziomie serialu, czy o prostym przelozeniu metafor jezyka sztuki na realia spoleczno-gospodarcze i czysto empiryczne?Wypowiadasz się o jednym i drugim. W serialu był odcinek, gdzie Kibel otrzymał na własność Paździoch. I były tam śmieszne sytuacje w związku z tym. Do tego chciałem nawiązać.
zas kibel nie jest przykladem wlasnosci prywatnej, tylko dobra uspoleczniengo o nieuregulowanym statusie wlasnosciowym w realich kapitalizmu.
Cytat:zatem organizacje takie jak Blackwater nie istnieja? tak jak nie istniala amerykanska policja kolejowaTakie organizacje działają zgodnie z prawem sankcjonowanym przez Państwo. Tak samo jak Supermarket jest chroniony przez agencje ochrony również regulowane przez państwo prawnie.
Blackwater jest obecnie zakontraktowana przez rząd Stanów Zjednoczonych do zapewniania usług bezpieczeństwa na wojnie w Iraku.
Blackwater jest obecnie największym z trzech prywatnych przedsiębiorstw z Departamentu Stanu USA
Cytat:jak kazde firmy swiadczace uslugi. dobra, niech strace.Tu naprawdę nie chodzi o to co Ty wypisujesz, lecz jak wąskie i proste masz na to spojrzenie. Może aby Ci trochę poszerzyć percepcję na pewne sprawy:
najpierw ustalmy jedno - nie ma panstwa. nie ma tez jego ochrony. w naturalny sposob pojawia sie ogromna nisza rynkowa, ktora beda zagospodarowywac podmioty prywatne. nawet teraz przy monopolu panstwa na uzycie sily istnieje prywatny sektor ochroniarski, detektywistyczny, bezpieczniacki. pelni on swoja role zarowno w zakresie ochrony poufnych danych, prewencji jak i wykrywaniu/sciganiu przestepstw, tak jak panstwowa policja czy kontrwywiad. nie widze przeszkod, aby nie mogl on wyreczyc panstwa, jesli tylko panstwo przestanie grac wq. podwojnych zasad, odcinajac prywatne podmioty od zrodel finansowania przez przymus podatkowy, przewazajaca obecnosc wlasnosci publicznej w otaczajacej nas przestrzeni i zwykle praktyki monopolistyczne.
Polecam Ci przede wszystkim: Przysposobienie Obronne Podręcznik dla szkół średnich, Sztuka wojny Sun Tsu, (możesz także Sztuka wojny w biznesie) O wojnie Carl von Clausewitz, Przyszła wojna Władysław Sikorski, Dzieje głupoty w Polsce Aleksander Bocheński (To w szczególności), System reagowania kryzysowego (red. naukowa - J. Gryz, W. Kitler), Polska z bliska J.N. Jeziorański, Obrona Narodowa. Tworzenie bezpieczeństwa Polski, Bezpieczeństwo Narodowe Polski w XXI w.
Może da Ci to trochę do myślenia i dokonasz rewizji swoich absurdalnych, naiwnych a przede wszystkim wąskich na sprawę poglądów.
Pamiętaj:
Bezpieczeństwo jest fundamentem wszystkiego co mamy H.Kissinger
Módlmy się do Pana Boga by strzegł nas przed bezpieczeństwem M. Luter
Nie ma prawa do życia ten, kto nie jest w stanie się obronić Prof. Balzer
Narody, które zaniechały obronę zostały obrócone w pył Gen. D. Macarthur
Cytat:to Ty o tym mowisz. ja mowie o spoleczenstwie.Społeczeństwo - podstawowe pojęcie socjologiczne, jednakże niejednoznacznie definiowane. Terminem tym tradycyjnie ujmuje się dużą zbiorowość społeczną, zamieszkującą dane terytorium, posiadające wspólną kulturę, wspólną tożsamość oraz sieć wzajemnych stosunków społecznych. CZY U CIEBIE NA TYM SIĘ KOŃCZY?
Społeczeństwo ponadto posiada własne instytucje pozwalające mu na funkcjonowanie oraz formę organizacyjną w postaci państwa, plemienia czy narodu.
Państwo - polityczna, suwerenna, terytorialna i obligatoryjna organizacja społeczeństwa. Organizuje i koordynuje prace dużych grup społecznych.
Cytat:w ten sam sposob jak obecnie czynia to przerozne lobbies.Tak samo jak obecnie czyni to państwo, wojsko, służby itd. Tylko, że prywatnie... Oto cała argumentacja

Pytam się konkretnie - w jaki sposób? Jakie lobbies? W stosunku do kogo lobbują? Jak się bronią przed lobbingiem, agresją, wojną?
Cytat:http://www.mises.pl/480Ze wstępu:
Wbrew tej tezie, historia pokazuje co najmniej kilka przykładów społeczeństw
spełniających przynajmniej część wymagań stawianych społeczności bezpaństwowej
A wiesz, że:
Pewne aspekty gospodarki wolnorynkowej występują również w obecnych państwach socjalistycznych?
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL