Gocek napisał(a):Nie zmienia to faktu, że władza musi pójść na ustępstwa. Czasami samej władzy pasują niektóre wolnościowe idee, z racji tego, że chodzi im o rozwój państwa, jego siły (obrona przed wpływem i agresją innych państw). Jakby nie patrzeć, to wszystko zależy od władzy, jak nie tyrana, to tych, którzy tyrana obalili.I owszem, dzięki temu nie mamy na całym świecie komunizmu, tylko jest częściowo wolny rynek, a tu i ówdzie czasem zdarzy się jakaś zmiana w kierunku wolności.
Jednak daleko stąd do stwierdzenia, że władza propagowała wolny rynek i że nawet w najbardziej liberalnych krajach dążono do tego żeby nadać politycznie ustawionym przedsiębiorcom przywileje i monopole.
Cytat:Nie jest środkiem produkcji, lecz gotowym, końcowym produktem. W tym przypadku uwarunkowanym politycznie.Każdy rodzaj kapitału jest gotowym produktem. Nie zmienia to faktu że jest też środkiem produkcji.
...
Właśnie są uwarunkowane politycznie - to nic nie zmienia.
Jeśli chodzi o uwarunkowania polityczne, to z tego co rozumiem dla Ciebie wszystko jest uwarunkowane politycznie.
Nie będę się z tym kłócił, ale zwróć uwagę, że według definicji ekonomii jaką Ci podałem, analiza polityczna nie dodaje niczego ważnego do zagadnienie produkcji chodnika, czego nie uwzględniłaby analiza ekonomiczna.
Cytat:A to ciekawe. Homo oeconomicus.Pełnymi zdaniami proszę, bo nie wiem co mam Ci o tym homo oeconomicusie powiedzieć.
Generalnie jest to uproszczenie natury człowieka, które zakładają niektóre szkoły ekonomii, aby mogły je uwzględnić w modelach matematycznych.
Szkoła austriacka tego założenia nie robi.
Cytat:To świetnie. Niestety mimo iż niektórzy z was zapewne znają te austryjackie teorie, to w dyskusji jakoś nie są przekonujące. Trzeba będzie sięgnąć do źródła.Gorąco polecam.
Generalnie ciężko jest wyłożyć zawartość książki w forumowym poście, dlatego rozumiem sceptycyzm.
If you drive a car, I'll tax the street
If you try to sit, I'll tax your seat
If you get too cold I'll tax the heat
If you take a walk, I'll tax your feet
'Cause I'm the taxman, yeah, I'm the taxman
If you try to sit, I'll tax your seat
If you get too cold I'll tax the heat
If you take a walk, I'll tax your feet
'Cause I'm the taxman, yeah, I'm the taxman