IVAN IVANOW

Cytat:I owszem, dzięki temu nie mamy na całym świecie komunizmu, tylko jest częściowo wolny rynek, a tu i ówdzie czasem zdarzy się jakaś zmiana w kierunku wolności.A czego idea komunizmu jest konsekwencją? Przy okazji - społeczeństwo bezklasowe, to finalnie również społeczeństwo bezpaństwowe - jak bliskie utopijnym wizjom libertarian, nieprawdaż?
Jednak daleko stąd do stwierdzenia, że władza propagowała wolny rynek i że nawet w najbardziej liberalnych krajach dążono do tego żeby nadać politycznie ustawionym przedsiębiorcom przywileje i monopole.
Cytat:Jeśli chodzi o uwarunkowania polityczne, to z tego co rozumiem dla Ciebie wszystko jest uwarunkowane politycznie.Kwestia hierarchii. U mnie polityka znajduje się poziom wyżej od ekonomii (która jest bardzo istotna). Doświadczenie to cały czas weryfikuje.
Nie będę się z tym kłócił, ale zwróć uwagę, że według definicji ekonomii jaką Ci podałem, analiza polityczna nie dodaje niczego ważnego do zagadnienie produkcji chodnika, czego nie uwzględniłaby analiza ekonomiczna.
Cytat:Pełnymi zdaniami proszę, bo nie wiem co mam Ci o tym homo oeconomicusie powiedzieć.Ok. To dobrze. Przypomina mi się frakcja Morganites z gry Sid Meier Alpha Centauri. Human behavior is economic behavior...
Generalnie jest to uproszczenie natury człowieka, które zakładają niektóre szkoły ekonomii, aby mogły je uwzględnić w modelach matematycznych.
Szkoła austriacka tego założenia nie robi.

Cytat:Gorąco polecam.Doskonale tą trudność rozumiem. Dlatego podałem tyle literatury Sir Skinerowi, dotyczącej funkcji państwa i służb bezpieczeństwa.
Generalnie ciężko jest wyłożyć zawartość książki w forumowym poście, dlatego rozumiem sceptycyzm.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL