IVAN IVANOV
Komunizm (łac. communis - wspólny, powszechny) - radykalny, lewicowy system ideologiczny, będący odmianą socjalizmu, negujący własność prywatną, zwłaszcza środków produkcji, oparty na idei walki klas, mającej doprowadzić do osiągnięcia sprawiedliwości społecznej poprzez stworzenie społeczeństwa pozbawionego wewnętrznych podziałów ekonomicznych (bezklasowego) i etnicznych (bezpaństwowego), w którym wszystkie środki produkcji znajdą się w posiadaniu wspólnot.
Jak widać - do końca.
Dlatego: Libertarianizm <---- Liberalizm <----- Centrum ----> Socjalizm -----> Komunizm
W każdym razie, widać tutaj silną korelację (polityka - ekonomia). Dlatego lepiej byłoby używać sformułowania gospodarka, niż ekonomia.
Cytat:Właśnie konszachtów szlachty/bogaczy z królem/władzą, a więc brakiem wolnego rynkuDoceniam poczucie humoru, ale powstało kiedyś takie dzieło zwane Kapitał.
Cytat:Nie do końca. Komuniści przede wszystkim zakładają jakiś tam kształt społeczeństwa. To, że będzie bezklasowe, co i jak będzie dystrybuowane, itd. itp. (dlatego przy okazji uważam to za brednie, bo jak bez przymusu sprawić, żeby społeczeństwo było bezklasowe, jeśli czasem sami ludzie tego pragną?).Popularna Wiki:
Komunizm (łac. communis - wspólny, powszechny) - radykalny, lewicowy system ideologiczny, będący odmianą socjalizmu, negujący własność prywatną, zwłaszcza środków produkcji, oparty na idei walki klas, mającej doprowadzić do osiągnięcia sprawiedliwości społecznej poprzez stworzenie społeczeństwa pozbawionego wewnętrznych podziałów ekonomicznych (bezklasowego) i etnicznych (bezpaństwowego), w którym wszystkie środki produkcji znajdą się w posiadaniu wspólnot.
Jak widać - do końca.
Cytat:Libertarianie mówią tylko, że społeczeństwo powinno być możliwe wolne od przymusu. To jak ludzie zorganizują swoje społeczeństwo to wyłącznie ich sprawa.Otóż to. Podobna utopia.
Tym samym nie wyklucza się powstania dobrowolnego komunizmu w obrębie libertariańskiego kraju.
Cytat:(swoją drogą, postępujesz trochę nie fair robiąc ze wszystkich libertarian anarchistów)Dla mnie libertarianie są w stosunku do komunizmu dychotomią. Upraszczam trochę, aby można było się porozumieć.
Dlatego: Libertarianizm <---- Liberalizm <----- Centrum ----> Socjalizm -----> Komunizm
Cytat:Nie tyle kwestia hierarchii co definicji. Jak już mówiłem ekonomia austriacka (inne szkoły ekonomii zresztą też) zajmuje się sporą częścią tego, co Ty uznajesz za politykę.Widocznie u mnie dominuje spojrzenie politologiczne, a u Ciebie ekonomiczne.
Dlatego nawet jeśli uznać to co mówisz o chodnikach odnośnie polityki za prawdę, nie zaprzeczy to temu co ja powiedziałem o chodnikach odnośnie ekonomii.
W każdym razie, widać tutaj silną korelację (polityka - ekonomia). Dlatego lepiej byłoby używać sformułowania gospodarka, niż ekonomia.
Cytat:Jeśli będzie Ci się nudziło, proponuję Ekonomię Wolnego Rynku (lub za darmo, po angielskawu: Man, Economy, and State).Dziękuję.
Trochę długaśne, ale zrozumiałym językiem i bardzo do rzeczy. Jeśli nie będzie Ci się chciało czytać całości to 4 pierwsze rozdziały powinny w pełni wyjaśnić austriackie podejście do ekonomii.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL