SIR SKINER
Jako konkluzję dodam jedynie, że kultura niższa w końcu zwycięża kulturę wyższą, kultura w końcu przeradza się w cywilizację, z chwilą której rozpoczyna się jej uwiąd starczy - wygasa, aż w końcu obumiera.
Cytat:pod grozba banicji wiekszosc skazanych pewnie sama by pokornie poddawala sie wyrokom. reszta zajely by sie podmioty windykacyjne, obozy przymusowej pracy itp. jakbys mial do wyboru zaplacic/odpracowac zasadzony wyrok albo utracic wszelkie prawa, ryzykujac dozywocie w lagrze, co bys wybral?Rozumiem jakie formy przymusu można stosować i są stosowane obecnie, tyle że przez państwo. Ja się jednak pytam - w czyim imieniu, w imię czego owe wyroki będą zapadały? Kto będzie je egzekwował? Kto będzie opłacał te służby (budżet)? Kto będzie w ogóle stanowił prawo? Czy będzie istniała dyplomacja? Co ze stosunkami międzynarodowymi (podmiot państwo) i sojuszami?
Cytat:w przeciwienstwie do prawa pozytywnego nie bedzie ono narzucane z gory.Wszyscy będą pochodzili z jednej rodziny o jednakowym statusie społecznym? Nie będzie ludzi biednych?
Cytat:a za tytuly dziekuje.Proszę sięgnij chociaż do jednego...
Cytat:mysle, ze potrzebne by bylo globalne wyczerpanie sie idei panstwa, poprzedzone powrotem idei leseferyzmu i ugruntowaniem sie wolnego handlu. najlepiej w okresie postglobalizacji, monokultury i rzadu swiatowego, aby uniknac perturbacji z akceptacja tworu libertarianskiego przez panstwa naradowe. jakiegos globalnego armagedonu, ktory zmiotlby fundamenty obecnego ladu, tak ze kazde panstwo jest zajete ogarnieciem wewnetrznego chaosu i nie reaguje na wzrastanie zdecentralizowanej spolecznosci az do momentu gdy proba jej aneksji napotka na silny opor, nie spodziewam sie, ani bym sobie nie zyczyl.Mogę jedynie polecić Ci prominentnych myślicieli nauk o cywilizacji: Nasz rodzimy wybitny Feliks Konieczny Państwo i prawo w cywilizacji zachodu; Państwo w cywilizacji łacińskiej. Zasady prawa w cywilizacji łacińskiej, Oswald Spengler Zmierz Zachodu, Arnold Toynbee Wojna i cywilizacja; Cywilizacja w czasie próby.
Jako konkluzję dodam jedynie, że kultura niższa w końcu zwycięża kulturę wyższą, kultura w końcu przeradza się w cywilizację, z chwilą której rozpoczyna się jej uwiąd starczy - wygasa, aż w końcu obumiera.
Cytat:tak.Czyli jest to niestety niemożliwe (ale to moje zdanie).
Cytat:nie wiesz jak sie uprawia lobbing?Wiem... Ale nie wiem jak się uprawia lobbing w czymś takim jak społeczeństwo bez państwa. Ale dobra nie chce mi się już o tej fikcji rozmawiać. Znam Twoje zdanie... Uważam je za fantazję, utopię nieuwzględniającą szeregu skomplikowanych czynników rzeczywistości, myślenie życzeniowe.
Cytat:Gocek, a czy demokratycja atenska zawierala wszystkie aspekty dzisiejszych demokracji liberalnych?W aspekcie politycznym sięgała do idei demokracji bezpośredniej (losowe obsadzanie stanowisk - co oczywiście nie służyło profesjonalizmowi), natomiast co do gospodarczego - nie wiem.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL