No tak, to wszystko prawda, ale to nie o to mi chodziło.
Jest różnica w postawieniu się przed wojną w jakiejś innej sytuacji.
Całkowicie inny wpływ miałaby wojna dla mnie jako polskiego licealisty, inna jako dla studenta zasiedziałego gdzieś na uniwersytecie w Japonii, jeszcze inna gdybym wcześniej zadomowił się u buszmenów.
I tutaj możemy coś zdziałać, "przygotować się", ułożyć sobie jakoś relacje z innymi, no nie wiem...
Po prostu nie jestem aż takim fatalistą jak Drednot.
A co do bajań Avx-a o dokonywaniu rewolucji na zgliszczach wojennych:
Człowieku, mogę się założyć, że w życiu nikogo nawet porządnie nie uderzyłeś, a teoretyzujesz sobie jak tu skutecznie mordować ludzi. Nie dowodziłeś z całą pewnością nawet małą grupką ludzi, wyobraź sobie teraz ludzi w czasie wojny, ze zwichrowanymi psychikami, widzących śmierć bliskich, zrozpaczonych, często nie myślących rozsądnie, konflikty jakie mogą powstawać między swoimi ludźmi dezintegrujące działanie, zdrady być może nawet, szpiegostwo...
Stary, otrząśnij się...
Jest różnica w postawieniu się przed wojną w jakiejś innej sytuacji.
Całkowicie inny wpływ miałaby wojna dla mnie jako polskiego licealisty, inna jako dla studenta zasiedziałego gdzieś na uniwersytecie w Japonii, jeszcze inna gdybym wcześniej zadomowił się u buszmenów.
I tutaj możemy coś zdziałać, "przygotować się", ułożyć sobie jakoś relacje z innymi, no nie wiem...
Po prostu nie jestem aż takim fatalistą jak Drednot.
A co do bajań Avx-a o dokonywaniu rewolucji na zgliszczach wojennych:
Człowieku, mogę się założyć, że w życiu nikogo nawet porządnie nie uderzyłeś, a teoretyzujesz sobie jak tu skutecznie mordować ludzi. Nie dowodziłeś z całą pewnością nawet małą grupką ludzi, wyobraź sobie teraz ludzi w czasie wojny, ze zwichrowanymi psychikami, widzących śmierć bliskich, zrozpaczonych, często nie myślących rozsądnie, konflikty jakie mogą powstawać między swoimi ludźmi dezintegrujące działanie, zdrady być może nawet, szpiegostwo...
Stary, otrząśnij się...
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/