Cytat:Znaczy to chyba zależy od obywatelstwa. Jesteś obywatelem, więc cie pobór obowiązuje. Chyba. przydałoby sie sprawdzić, bo ciekawe zagadnienie.
Ale gdzie to może być? Poza tym, chyba nie ściągnęliby mnie z Azji Wschodniej
. No bez przesady
.Cytat:Ale wątpię, że ktokolwiek stawił by się na taki pobór z drugiego końca świata. Zresztą, jeśli taka Japonia tez brałaby udział w wojnie (a raczej w przypadku światowej brałaby), to tak czy siak, na żołnierza by cie wzieli, bo lepiej mieć te 2 ręce dodatkowe niż ich nie mieć.
To znowu zależy. Przecież nasi dziadkowie co innego przeżywali niż ich rówieśnicy z Japonii. I o ile u nas odczuwali to niemal namacalnie, "fizycznie" to w Japonii bardziej na płaszczyźnie gospodarczej, społecznej i psychologicznej przecież. I dlatego w różnych krajach byłoby całkowicie inaczej niż w innych. Być może w Japonii za III WŚ byłoby analogicznie jak za II WŚ i raczej student-obcokrajowiec nie musiałby nigdzie być werbowany?
Cytat:Gdybym była jakims patriotą, czy nacjonalistą, zmieszałbym cie teraz z błotem i ściekami. W sumie, reakcja zależy tylko od poczucia patriotyzmu.
Wiesz, w moim przypadku trudno mówić o odczuwaniu narodowości, ja się uważam tak ogólniej - za Słowianina. Czyli co? Powinienem walczyć za Polskę? Jakiś sojusz południowych państw Europy (była Jugosławia, Bułgaria, Macedonia)? A może za matuszkę Rosję?
Cytat:Bo skoro uciekasz w region nie ogarnięty konfliktem, to dupy nie narażasz, więc nie ma tu mowy o walce o zycie rodziny, a nie tylko narodu.
No chyba, że rodzinka też by nawiała...
Zresztą, ja nie mówię przecież, że zrobiłbym tak czy tak. Bo wyszło na to, że planuję studia w Japonii na wypadek wojny...
Cytat:I teraz porównać stosunki nasze do takiej sytuacji, z stosunkami młodych ludzi w 39 roku.
Mysle, że kosmopolityzm zabił w dużym stopniu te nacjonalistyczne zapędy ludzi młodego pokolenia.
Zauważ, że "po drugiej stronie" przecież jest to samo.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/