FlauFly napisał(a):A co do bajań Avx-a o dokonywaniu rewolucji na zgliszczach wojennych:
Człowieku, mogę się założyć, że w życiu nikogo nawet porządnie nie uderzyłeś, a teoretyzujesz sobie jak tu skutecznie mordować ludzi. Nie dowodziłeś z całą pewnością nawet małą grupką ludzi, wyobraź sobie teraz ludzi w czasie wojny, ze zwichrowanymi psychikami, widzących śmierć bliskich, zrozpaczonych, często nie myślących rozsądnie, konflikty jakie mogą powstawać między swoimi ludźmi dezintegrujące działanie, zdrady być może nawet, szpiegostwo...
Wyobrażam sobie i co w związku z tym ? Co do mnie konkretnie to nie miałbym żadnych oporów przed zastrzeleniem* nieprzyjaciela. Żołnierz wroga (czyli raczej obecnej RP też, chyba, że walczyłaby z jakimiś komuchami) uosabia państwo, a obecne państwo jest interwencjonistycznym złem.
A ludzie w złej sytuacji szczerzej nienawidzą rządu. Najważniejsze, żeby mieli odpowiedni profil ideowy i to najtrudniejsze... Libertarian chętnych do rewolucji jest na chwilę obecną w całej Polsce co najwyżej 200.
Sam znam tylko kilku, ale myślę, że taka może być ogólne liczba maksymalna... Zebranie ich w jedno miejsce byłoby mordęgą. A nawet, gdyby jakimś cudem się udało (marzyć to sobie można) i tak nie byłaby to olśniewająca siła militarna, nawet po wyposażeniu. Można jednak mieć jakieś nadzieje, że propaganda radykalnie liberalna w warunkach wojny i kryzysu d***kracji trafiłaby na jakiś grunt i znalazłoby się więcej chętnych. Radykalne idee właśnie w takich chwilach mają swe szanse. Niestety, komunizm też :/
Zresztą, ciężko tak gadać nie znając szczegółów sytuacji; a tylko ogólnik w postaci sporego rozkładu instytucji państwowych (inaczej się za rewolucję raczej nie biorę, nie jestem idiotą).
* Zastrzeleniem koniecznie. Przyznam się, że zadźgać obcego nieprzyjaciela nożem czy w inny sposób usunąć w sposób, ekhm, kontaktowy; byłoby dla mnie o wieeeele trudniejsze, delikatnie rzecz ujmując.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.