sir_skiner napisał(a):(swoja droga co to ma wspolnego z libertarianizmem?)
Wiele.
Wyobraź sobie, że masz sklep. Raz na miesiąc przychodzi do niego paru facetów i żąda kasy za ochronę, bo inaczej ci go zdemolują. Faktycznie, nawet coś tam niby ten sklep "ochraniają" (głownie przed innymi takimi bandami), bo nie chcą stracić dochodu; ale primo ty tych "usług" nie chcesz, secundo są bardzo złej jakości ws porównaniu z astronomiczną "ceną" i możesz przez tych osobników zbankrutować, tertio wmuszono ci owe usługi pod groźbą utraty sklepu czy nawet zdrowia i życia.
Pytanie brzmi. Czy zgodnie z Ideologią Libertariańską masz prawo odmówić zapłaty haraczu, a jeśli będą się narzucać nadal - po ostrzeżeniu zastrzelić ich, traktując to jako samoobronę ? Bo według mnie, oczywiście. Nawet, jeżeli ci panowie "tylko wykonują pracę" na polecenie swojego szefa.
Państwo działa na identycznej zasadzie. Tyle, że nie tylko zbiera haracz, ojjj nie. Mafie TYLKO zbierającą haracz to jeszcze mógłbym tolerować. W sumie nawet jestem za istnieniem minimalnej mafii (państwa), pod warunkiem, że usługa ochrony byłaby realna - nie jestem anarchistą. Tyle, że obecnie wpieprza się mafia państwowa w coraz więcej dziedzin życia, zaczynając "ofiarować" nie tylko "ochronę" (co byłbym skłonny uznać jako konieczne), ale też służbę zdrowia, edukację i dziesiątki innych rzeczy, zaś zakazami (narkotyków chociażby) sypie jak z rękawa. To o wiele gorsze od zwykłej mafii...
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.