SIR SKINER
Po drugie czy nazwiesz system niewolniczy - libertarianizmem i kapitalizmem, niczego nie zmienia. Chodzi o tendencje, o której pisali między innymi: Marks (Kapitał), Fromm (Ucieczka od wolności), Popper (Społeczeństwo otwarte i jego wrogowie), Bauman (Postmodernizm jako źródło cierpień), każdy z trochę innej perspektywy.
Po trzecie musiałbyś wyjaśnić co rozumiesz przez wolność, a co przez niewolnictwo. Wydaje mi się, że obracasz tymi pojęciami w sensie absolutnym, a w takim stanie one nie występują w rzeczywistości.
KILGORE
Dodam, że są tam praktycznie przedstawione wszystkie doktryny polityczne. Żadna nie jest wyszczególniona, czy preferowana. Jest nawet feminizm, dla ciekawskich.
Cytat:to ciekawe, jak jeszcze kilkanascie stron temu Gocek z uporem godnym lepszej sprawy obstawal przy tym, ze zmierzamy w strone niewolnictwa z uwagi na postep gospodarczy, technologiczny i grozbe wykluczenia, nawet oparte o dobrowolna wymiane dobr i uslug, a jednoczesnie wypiera fakt istnienia niewolniczych rozwiazan opartych o wywlaszczenie.Samo stwierdzenie zmierzamy, nie oznacza osiągnięcia tego stanu, to po pierwsze.
Po drugie czy nazwiesz system niewolniczy - libertarianizmem i kapitalizmem, niczego nie zmienia. Chodzi o tendencje, o której pisali między innymi: Marks (Kapitał), Fromm (Ucieczka od wolności), Popper (Społeczeństwo otwarte i jego wrogowie), Bauman (Postmodernizm jako źródło cierpień), każdy z trochę innej perspektywy.
Po trzecie musiałbyś wyjaśnić co rozumiesz przez wolność, a co przez niewolnictwo. Wydaje mi się, że obracasz tymi pojęciami w sensie absolutnym, a w takim stanie one nie występują w rzeczywistości.
KILGORE
Cytat:Z Bakuninem i Chomskym chłopcze. Nie odpowiadaja ci synu Bakunin i Chomsky? To moze Kropotkin i Proudhon? Chlopcze? Poczytaj troche. Masz tu inna liste jak ta z wikipedii ci nie odpowiada:Większość plejady Utopii walczącej nie jest mi obca chłopcze, więc daruj sobie te wstawki. Indoktrynować możesz AVX i samego siebie. Podałem literaturę akademicką - obiektywną, wykładaną na uczelniach i w języku polskim. Więc zejdź już ze mnie
Dodam, że są tam praktycznie przedstawione wszystkie doktryny polityczne. Żadna nie jest wyszczególniona, czy preferowana. Jest nawet feminizm, dla ciekawskich.
Cytat:Nie wiem kogo chcesz nabrac chlopcze.W tej dziedzinie Ci nie dorównam - zwyciężyłeś. Kolejna bitwa niewolnika Kilgora o słuszność dogmatów libertariańskich wygrana.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL