Gocek napisał(a):Wystarczy, że jesteś kobietą, to już mniej zarobisz, a jeszcze ktoś będzie Cię chciał przelecieć, a jak się nie dasz to będzie Ci czynił pod górkę, wbrew wolnej ręce rynku itd.
A propos dyskryminacji:-D Taki mały offtop może (zaraz wrócę do liberalizm vs. socjalizm
).Kobiety właśnie mają bardzo łatwo w życiu. Owszem, z tym przeleceniem to czasem nawet prawda - więc mają łatwo, o ile nie są krępowane przestarzałą, Chrześcijańską moralnością.
Podobnie kobiety dłużej żyją, często są ratowane w pierwszej kolejności w razie jakiejś katastrofy; no można by długo wymieniać. Skupiam się na kulturowym wywyższeniu kobiet - już pomijam nawet zupełnie to, że w obecnej PL obowiązują jeszcze różnorakie akcje antydyskryminacyjne (pomijam, bo jestem za ich zniesieniem).
To już rozsądniejsze byłoby podanie jako przykładu ludzi naprawdę dyskryminowanych osób... Brzydkich
Czy to kobieta, czy to mężczyzna... Jednostka niepasująca do kanonów urody ma dużo mniejsze szanse na osiągnięcie czegoś, otrzymuje nieznacznie (ale zawsze) wyższe wyroki w sądach etc. Była chyba nawet jakaś książka opisująca rzecz z socjologicznego punktu widzenia, hmm... *"przekopuje" się przez wyniki wyszukiwania Google*O, chociażby "Przetrwają Najpiękniejsi". Nie czytałem, ale słyszałem sporo (może warto przeczytać wreszcie i ocenić dokładniej). http://czytelnia.onet.pl/0,420,0,1,nowosci.html
Gocek napisał(a):A są to: kasa, wpływy, władza, znajomości-kumple, konekcje, przekręty.
Ależ w socjalizmie bardziej. Nieefektywność jaka może występować bez bankructwa jest daleko większa. Jeśli w firmie przesadzisz z kolesiostwem wystarczająco mocno, to ci padnie (no a w każdym razie będzie oferowała gorsze produkty od konkurencji, więc jej obroty nieco się zmniejszą... Chyba, że Twoi koledzy to faktycznie znakomici specjaliści - tyle, że w takim przypadku zatrudnianie "po znajomości" wcale nie jest dla gospodarki złe). Urząd nie padnie, zawsze dostanie "z góry" więcej środków finansowych.
Gocek napisał(a):(np: niepełnosprawność, choroby, które masakrują budżet, różne inne wypadki, pobicia, kradzieże, wrogowie, polityka, katastrofy i tragedie, konflikty prawne z ubezpieczycielami, rodzinne problemy, kłótnie, spory, rozwody, dzieci, szkoła, zaburzenia psychiczne, mandaty, itd...).
Liberalizm jest właśnie najbardziej elastyczny.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.