Tsumoso napisał(a):Socjalizm jako taki nie jest w sumie taki zły gdyby nie to, że trzeba siłą odbierać jednym by dawać drugim. Gdyby tego uniknąć było by to przynajmniej "etycznie" ok, w sensie sprawiedliwe.
Tak, dobrowolna działalność charytatywna jest w porządku.
Tsumoso napisał(a):Można by tego okradania uniknąć gdyby np. te nazwijmy to póki co jeszcze: 'państwo' posiadając pewne własne dobra, sprzęty, ludzi i firmy -> na wolnorynkowych zasadach dorabiała się przychodu.
Marzy mi się, żeby na takiej zasadzie opierała się libertariańska milicja/milicje w akapie. Tyle, że ona w mojej wizji nie zawracałaby sobie raczej głowy "pomocą charytatywną" (chociaż, jakieś bezpłatne szkółki można by zrobić, fajna okazja do ugruntowywania Idei w społeczeństwie), tylko pilnowała, żeby społeczności się nie wyłamywały z poszanowania libertariańskich Aksjomatów, np. nie próbowały wprowadzić przymusowego opodatkowania czy prawa religijnego (tak niestety jest w Somalii - niby anarchia, ale panuje bezpaństwowa dyktatura szariatu. Trzeba takich rzeczy uniknąć).
Rzecz jasna nic nie stoi na przeszkodzie, by Tsumoso założył sobie swoją organizację i funkcjonowała ona razem z milicjami. Wolny rynek to wolny rynek. Wolno zakładać wszystko, co tylko nie łamie Aksjomatów Libertariańskich, tj. zasady nieagresji i tak dalej...
Tsumoso napisał(a):Niestety ten pomysł to już raczej nie leży w nurcie klasycznego socjalizmu (?) a raczej jest to pewnego rodzaju forma socjalnego altruistycznego technokratyzmu.
To już jest libertarianizm. Państwo nie pobierające podatków i nie ścigające (jak rozumiem) "przestępstw bez ofiar" (narkotyki, prostytucja, etc), a także nie mające monopolu na usługi bezpieczeństwa w danym regionie, to już w ogóle nie państwo. To organizacja charytatywna; albo, jeśli zajmuje się głównie bezpieczeństwem publicznym - milicja ochotnicza/firma ochroniarska.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.