kkap napisał(a):Te aksjomaty to coś w stylu 10 przykazań?
1. Aksjomat Samoposiadania.
2. Aksjomat Nieagresji.
3. Własność jest nienaruszalna.
4. Własność pochodzi z włożenia pracy w naturę oraz od dobrowolnej wymiany.
To podstawowe, z których wynika wszystko inne. Mogłem coś mniej ważnego pominąć.
Od siebie dodałbym może jeszcze, choć nie wszyscy libertarianie się zgadzają, infoanarchizm.
kkap napisał(a):- zakładasz wręcz całkowite poparcie społeczeństwa dla Twojego systemu kiedy od dawien dawna utrzymuje się ono na poziomie marginesu błędu
Wskazujesz istotny problem.
Myślę, że mogę powiedzieć, iż anarcho-kapitalizm jest ideałem z punktu widzenia mojej moralności.
Jeżeli chodzi o system idealny oceniając go kryterium efektywności, to nadal proponowałbym liberalną dyktaturę. Zresztą myślę, że mnie osobiście zadowoliłoby życie w takim systemie i nie występowałbym przeciw niemu. Nie jest to jednak mój moralny ideał, bo nie lubię niewinnych ludzi do czegoś ludzi zmuszać i szkoda mi tych anarcho-kapitalistów, którzy cierpieliby przez przymusowe opodatkowanie. Jakże to tak, mieć z organizacją (państwem) umowę o świadczenie usług bezpieczeństwa i musieć płacić składki (podatki), nie podpisawszy dobrowolnie jej ? :/ Trochę to się kłóci z moim poczuciem sprawiedliwości.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.