adVice napisał(a):Pochwalacie formację zbrodniczą, nazistowską, w której prawie każdy był nazistą.
Hitlerowcy stanowili w Waffen SS mniejszość ! ile razy można o tym pisać ? a ktoś taki jak adVice nie czyta

adVice napisał(a):Pochwalacie formację, która dopuściła się najgorszych zbrodni w imię chorej idei.
Nie gorszych niż te których dopuścili się ukraińcy z UPA, Polacy wchodzacy do Zaolzia, Brytyjczycy bombardujący ludność cywilną i dzieci w Dreznie itd.
adVice napisał(a):Pochwalacie formację, która nie hamowała się kiedy w bestialski sposób mordowała ludność żydowską na każdym terenie przez nią podbitym.
Już Ci pisałem - historię piszą zwycięzcy. Nienawidzisz Waffen SS tylko dlatego że korzenie tej formacji sięgają początków narodowego socjalizmu, a nie o tym jest mowa w tym temacie.
adVice napisał(a):Kurwa mać!
Polaken tango

Athei napisał(a):bohaterstwie (czyli odwaga i poświęcenie) wojennym jednostki i jej skuteczności militarnej - NIEZALEŻNE od tego, czy byli to zbrodniarze, czy misjonarze.
- czy o jej wpływie (dobroczynnym lub negatywnym) na losy świata oraz emocjonalnej identyfikacji z doktryną, jakiej służyli.
I jedno i drugie stanowi integralną część tym czym Waffen SS było w rzeczywistości.
Wiem że skywalker czy adVice jako lewacy widzą jedynie zbrodnie, ale bądźmy obiektywni - na wojnie nie ma litości, kto widział wojnę bez ofiar ? Nawet w zimnej wojnie były ofiary. To takie naturalne. Nie nalezy oceniać morderstw ale cele i efekty tego przedsęwzięcia, skoro nawet Eisenhower w swoim wystąpieniu po Normandii powiedział '' SS walczyło jak zawsze... do ostatniego człowieka''
Dla mnie postawa Waffen SS jest postawą w pewnym sensie heroiczną, wojna z całym światem komunistycznym, nieliczni przeciwko niezliczonym.
pzdr