adVice napisał(a):Skoro historycy tak piszą w książkach, to może tak było? Skończ z tą spiskową historia dziejów i tezą o oczernianiu SS.
No przecież po to przytoczyłem tytuły książek historycznych - czytaj co piszę. Narazie tylko ja przytoczyłem nazwiska historyków i książki z tej tematyki. Ty ani metall nie zrobiliście niczego poza zwyczajnym nieracjonalnym oburzeniem.
adVice napisał(a):Ty gloryfikujesz zbrodniarzy, ponieważ, mówisz, że są bohaterami. To gloryfikacja prawda?
Nieprawda. Po prostu popieram tezę o wkładzie Waffen SS w zatrzymanie komunizmu.
adVice napisał(a):Tacy ludzie kłamią jak najęci, byle tylko ocalić swoją skórę i twarz
No tak, pytanie tylko co Ci zrobił Degrelle, skoro oceniasz go surowiej aniżeli oceniła go historia (?) I na jakiej podstawie dokonujesz tej oceny ?
Wyładowujesz tylko emocje, nic więcej.
adVice napisał(a):-zamordowanie koło Dunkierki ok. 65 brytyjskich jeńców,
-zamordowanie w Taganrogu ok. 4 tysięcy jeńców radzieckich,
-zamordowanie ok. 20 tys. mieszkańców Charkowa[2], obywateli radzieckich, w masowej egzekucji w marcu 1943
-spalenie żywcem 32 polskich jeńców w Podgajach
-mord na 103 bezbronnych jeńcach alianckich (103 kanadyjskich, 3 brytyjskich i 1 amerykańskim), wziętych do niewoli w Normandii, 7-21 czerwca 1944
-masakra od 71 do 84 żołnierzy armii amerykańskiej wziętych do niewoli pod Malmedy (Masakra w Malmédy), grudzień 1944,
Nie wykręcaj się, prosiłem o przedstawienie w jaki sposób Niemcy traktowali jeńców radzieckich - żołnierzy a Ty wyskakujesz z Dunkierką.
Tak na marginesie wszystkiego Dunkierka była klęską brytyjczyków i efekt był zwyczajnym efektem wojennym. Wróg wroga bije.
Tego typu, podobne zestawienie można przygotować w odniesieniu do morderstw aliantów, pytanie tylko co to wniesie ?
NIC.
Tym bardziej że ludzie Twojego pokroju do dnia dzisiejszego twierdzą że za Katyń odpowiedzialni są Niemcy. O ironio losu

adVice napisał(a):To chociażby niektóre zbrodnie Waffen SS na jeńcach.
Podobne na swoim koncie mają siły alianckie i co to wnosi ?
adVice napisał(a):To nie oznacza jeszcze, że nie jest szmatą.
Leon Degrelle był wybitnym mówcą, wojskowym strategiem i charyzmatyczną postacią. Nic złego w tym że po wojnie schował się pod pachę gen. Franco.
adVice napisał(a):Skąd wiesz, ze nie znam się na temacie?
Ponieważ stwierdziłeś że Waffen SS było armią III Rzeszy.
pzdr