Skywalker napisał(a):Tzn. konkretnie zapaść w USA, Islandii, Ukrainie... wszędzie :]
A z czego wynika ta zapaść ? "Aby" czegoś nie pisałem na ten temat jeszcze pod koniec 2006 roku, kiedy tobie się ona pewnie nie śniła ?
Skywalker napisał(a):W krajach zagrożonych biedą tak właśnie powinno się najpierw inwestować.
Jakbyś się przeniósł do średniowiecza to też byś zagonił chłopów do budowania bloków mieszkalnych, zamiast fabryki postawić ? Powodzenia. Kolejność wzięta z kosmosu. Długofalowe efekty tragiczne. Zwykle nie lubię matematyki, niestety nie jestem ścisłowcem, ale spróbujmy ten konkretnie problem rozwiązać prostą matematyką.
Siłą rzeczy będę strasznie upraszczał, bo to tylko taki luźny model teoretyczny, mający coś pokazać na przykładzie.
Społeczeństwo A. Ilość zakładów produkcyjnych: 1. Zbudowanie jednego bloku mieszkalnego lub zakładu produkcyjnego trwa 5 lat i wymaga mocy produkcyjnej jednego zakładu produkcyjnego. Ekstremalnie uproszczony model, ale primo moje umiejętności matematyczne są pod psem
, secundo, po co komplikować ? Taki wystarczy do ukazania na przykładzie tego, o co mi chodzi. Chciałem początkowo to zrobić w bardziej skomplikowanej wersji, z PKB zamiast zakładów produkcyjnych i z poziomem wydatków na konsumpcję wpływającym na tempo wzrostu PKB, ale nie chciało mi się aż tak babrać w cyferkach (jeszcze bym głupi błąd zrobił...), ja nie kocham matematyki - tak, jak poniżej, jest prościej, a też widać, co trzeba.Społeczeństwo A inwestuje najpierw w zakłady produkcyjne.
Liczba lat ------- Ilość zakładów produkcyjnych ------- liczba bloków mieszkalnych
1 ------- 1 ------- 0
5 ------- 2 ------- 0
10 ------- 4 ------- 0
15 ------- 8 ------- 0
20 ------- 16 ------- 0
25 ------- 32 ------- 0
30 ------- 64 ------- 0
Po 30 latach połowa potencjału produkcyjnego zostaje poświęcona na produkcję bloków mieszkalnych. Tym sposobem...
Liczba lat ------- Ilość zakładów produkcyjnych ------- liczba bloków mieszkalnych
35 --- 96 --- 32
40 --- 144 --- 80
Społeczeństwo B, najpierw pragnące zaspokoić potrzeby konsumpcyjne, kończy tak...
1 ------- 1 ------- 0
5 ------- 1 ------- 1
10 ------- 1 ------- 2
15 ------- 1 ------- 3
20 ------- 1 ------- 4
25 ------- 1 ------- 5
30 ------- 1 ------- 6
Tutaj załóżmy, że wreszcie postanowili coś produktywnego jednak postawić...
35 --- 2 --- 6
40 --- 4 --- 6
Proszę mi powiedzieć, kto koniec końców żyje godniej ?

NAWET JAKO SOCJALISTA, będąc 15 letnim dzieciakiem, zdawałem sobie z tego doskonale sprawę. Oczywiście teraz widzę, że takie rozumowanie pozbawione stwierdzenia, iż to rynek powinien ustalać równowagę pomiędzy postępami w wydajności produkcji a wydatkami na konsumpcję, prowadzi w prostej linii do industrializacji na modłę ZSRR lat '30, to znaczy kosztem klęski głodu i wymierania populacji, o innych skutkach totalitaryzmu nie wspominając.
Dlatego najlepszy stopień równowagi gwarantuje generalnie rynek. Jednocześnie są budowane fabryki, jak i jakiś tam procent środków idzie na konsumpcję.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.