Donciu napisał(a):popieram Cię w jednym postulacie - Technokracji Autorytarnej. Prywatyzacja władzy i oddanie jej w ręce kompetentnych ludzi , a nie demagogów oraz populistów.
Żeby rządzić lepiej niż wszystkie obecne władze nie trzeba byłoby być super wykształconym geniuszem. Wystarczy rozumieć szkołę austriacką. A do tego z kolei potrzebna jest chyba pewna elastyczność myślenia raczej i określony sposób podchodzenia do problemów, niż inteligencja sama w sobie (Einstein bez wątpienia geniuszem był, inteligencja wybitna, ale był też socjalistą. Nadawał się facet idealnie na uniwersytet i do bycia jednym z największych autorytetów naukowych świata, ale u władzy byłby katastrofą). Prawdopodobnie nawet 15 latek co się Misesa naczytał (byle ze zrozumieniem !) i zrozumiał wolność byłby lepszym prezydentem od siwowłosego geniusza-socjalisty z wieloletnią karierą naukową.
Osobiście jestem przeciwny istnieniu państwa, głównie z powodów, hm, moralno-emocjonalnych.
Jeśli jednak państwo miałoby istnieć, jedyną rozsądną jego formą wydaje się jakaś liberalna dyktatura idei (radykalny liberalizm wpisany do konstytucji, silnie zideologizowane struktury, etc).
Donciu napisał(a):#AvX - "Z filozofii obiektywizmu czerpią niektórzy współcześni klasyczni liberałowie i libertarianie. Jest ona jednak często krytycznie oceniana i odrzucana, zarówno przez libertarian, jak i - szczególnie - przez zwolenników ideologii bardziej radykalnych, takich jak anarchokapitalizm." Co ty na to?
A co ma być ? Nie uważam się za obiektywistę. Aczkolwiek parę rzeczy mi się w tej filozofii podoba...
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.

?