Donciu napisał(a):Właściwie to potrzebne byłoby jakieś ministerstwo (bądź oddział ministerstwa) zarządzający w jakiś sposób lekami , sprawami zdrowotnymi oraz podejściem do medycyny.
Jeśli już to departament przy ministerstwie spraw wewnętrznych; ale i tak mam wątpliwości, czy to jeszcze libertarianizm

Donciu napisał(a):Przecież nie zrobimy wolnej amerykanki i sprzedawajcie co popadnie nie ważne czy testowane czy nie.
Wystarczy, żeby zakazana była reklama bądź dystrybucja przedmiotu w sposób sugerujący zastosowanie odmienne od wynikającego z elementarnego zdrowego rozsądku (co jest "zdrowym rozsądkiem", to każdorazowo definiuje sąd na wniosek osoby uważającej się za pokrzywdzoną, ewentualnie w celu uniknięcia nadużyć można by stworzyć jakąś ogólną definicję prawną, nie mam siły teraz zastanawiać się nad takim szczegółem). Podpada pod to chociażby sprzedanie arszeniku jako leku na kaszel
Przy heroinie, która jest twardym narkotykiem acz nie zabijającą od razu trucizną, już mogą być pewne wątpliwości, bo chyba faktycznie obok właściwości narkotycznych na kaszel pomaga
Można sprzedawać nietestowane, byle to było na opakowaniu, wtedy się nikt nie pomyli. Lek eksperymentalny, potencjalne skutki uboczne nieznane, użycie na własne ryzyko.
Tutaj swoją drogą pojawia się kwestia leków homeopatycznych, które współcześnie są sprzedawane jako produkty mające działać, a w rzeczywistości to placebo; równie dobrze można by jako lek na białaczkę cukier sprzedawać:] Ciekawe, co by zrobił sąd w moim systemie prawnym, jakbym im z tego tytułu wytoczył proces, hm...
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.