sir_skiner napisał(a):piece chlebowe tez sobie sami piekarze buduja i serwisuja? szczegolnie wspolczesne. i sami pewnie robia opal. zreszta, co to wogole za uposledzone myslenie?
Mówimy o tym co jest strategiczne a co nie. Oczywiście, że współczesne piekarnie używają nowoczesnego skomplikowanego sprzętu, ale gdyby nawet tego sprzętu specjalistycznego nie było, to można chleb upiec przy pomocy prostszych narzędzi.
Cytat:dom zbudowac tez pewnie nie kazdy umie. czy to powod by panstwo zawlaszczylo sobie budownictwo mieszkaniowe? ja mieszkam w bloku z plyty i wiem jak to sie konczy. a potem co? znacjonalizuja burdele, bo nie kazdy umie sobie samemu dobrze obciagnac?!
Budownictwo ani burdele nie są gałęziami startegicznymi, ponieważ wiedza w obu dziedzinach jest stosunkowo powszechna i w dodatku porządny dom nie jest artykułem pierwszej potrzeby (bo porządny dom potrzebuje specjalistycznej wiedzy i sprzętu, ale nie jest to towar bez którego nie można przeżyć).
Cytat:
bez przesady. pieczenie chleba tylko dla siebie tez sie nikomu nie oplaca, jednak rynek jest znakomicie rozproszony. w znacznej mierze dlatego, ze jest mniej "chroniony" od rynku paliw i energii.
Mówimy o tym jakie gałęzie są strategiczne, a nie jakie powinny być państwowe. Ja uważam, że zakłady zbrojeniowe i rafinerie powinny być prywatne, ale nie zmienia to faktu, że są strategiczne i państwo powinno je objąć szczególnym nadzorem.
I live to the day I die
I live to the day I cry
I'm dead the day I lie
I live to the day I cry
I'm dead the day I lie