Donciu napisał(a):Obiektywizm to nurt libertarianizmu i nie ma ta nazwa nic wspólnego z obiektywnym poglądem na jakaś sprawę etc.
Nieobiektywny obiektywizm...
I nie wiem czy obiektywizm (twór filozoficzny A. Rand) jest tak do końca "nurtem libertarianizmu". Raczej powiedziałbym że libertarianie zawłaszczają sobie obiektywizm do swojego nurtu. Rand nie była libertarianką. Była filozofką. Jej głownym mentorem był Arystoteles, a nie Rothbard czy Smith.
Jeszcze jedno. Czy nie uwazasz że przywłaszczanie sobie, takie dokładne przywłaszczanie ["altruizm" jako synonim pasożytnictwa, czy "mistycyzm siły" - to pojęcia stworzone przez Rand i znajdujące miejsce w jej twórczości] tego, co stworzyła Rand jest jakąś formą pasożytnictwa? Wszak sam pisałeś - człowiek tworzy [Rand], pasożyt nie [Ty?
].Donciu napisał(a):#Rothein: Skoro ja piszę "pierdoły" to spójrz na swoje posty :| Bez kitu , masz chyba nierówno pod sufitem i uważasz się za światopoglądowe guru. Jedź do tej swojej dżungli , bił się na piąchy z murzynami i czuj się bogiem. Nie znam Cię osobiście , może fajny z ciebie człowiek , ale poglądy masz ciasne jak wnętrze czołgu.
Słuchaj, ja o moich poglądach dyskutuję, nie zbywam innych cytatami z książki czy sloganami. I to jest zasadnicza różnica pomiędzy Tobą a mną. Prawdziwe miecze trzeba hartować, nie kupować plastykowych w byle butiku.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.