Gocek napisał(a):Tok ich rozumowania opiera się na tym, że skoro mamy do czynienia z dobrami nieograniczonymi, i są one powszechne do zdobycia, tzn. że mogą je uzyskać wyłącznie po przez ciężką, uczciwą pracę na uczciwych warunkach, (wręcz każdemu według zasług). Prawda jest zgoła inna - większości z tych środków produkcji zwyczajnie w świecie nie da się zdobyć, choćbyś się zapracował, ponieważ urodzenie, kartele, podział rynku, a także w przypadku biedy (brak możliwości uzyskania niezbędnych do poprawy warunków bytu zasobów np: wykształcenia) uniemożliwia rozwój jednostki, skazując go na wieczną pracę na rzecz posiadaczy kapitału (np: wielkich korporacji - taśma nr 5).
A z czego wynika istnienie korporacji ? Z państwowych interwencji na ich korzyść, m.in. z kryzysowych dotacji czy istnienia prawa patentowego.
Jak patrzę na mordy tych kolaborantów zasiadających w zarządach "prywatnych" banków&korporacji inkasujących rządową kasę, to mi się niedobrze robi (ok, trochę mniej, niż jak trafię na relację z posiedzenia sejmu w tv, ale niewiele
i im więcej kasy ciągną pod pozorem kryzysu, tym mniej ich lubię...). Jeśli będzie kiedyś rewolucja, to chyba powinni odpowiadać za swoje czyny jak rządowi. Gospodarka wolnorynkowa byłaby gospodarką polipolistyczną.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.