666gonzo666 napisał(a):masz rację. dlatego jednym z niewielu pól do działania państwa powinna być ochrona antyponopolowa. - to moim zdaniem najlepszy sposób.
Jestem infoanarchistą, a jednym z głownych czynników promonopolistycznych są prawa patentowe. Generalnie społeczeństwo infoanarchistyczne + mało zbiurokratyzowane i opodatkowane (łatwość wejścia na rynek i utrzymania się); powinno być polipolistyczne z natury.
Interwencjonizm wspiera korporacje, które mogą z rządami negocjować dla siebie przywileje prawie jak równy z równym. W USA kolaborujące z rządem wielkie firmy dostały z okazji kryzysu miliardy dolarów dotacji - wszystko kosztem małego biznesu i podatników. Na prawdziwym wolnym rynku by ich już nie było.
Koleś napisał(a):ale zanim się przekwalifikuje, minie całkiem sporo czasu. a co pomiędzy?
Niech sobie pracuje.
Nie obchodzi mnie za bardzo, że jakiś koleś sobie wybrał zły zawód, to jego problem.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.