pilaster napisał(a):w myśl którego inne, odmienne światopoglądy powinny być zakazane?To znaczy, ze prawica jawi się jako oaza liberalizmu, gdzie zakazy traktowane są jak tematy tabu? Zakazy są elementem prawnych systemów regulacyjnych i nie uciekniesz przed nimi.
Cytat:Jak nazwać kogoś, kto uważa, że jak się ludziom pracowitym, zdolnym i oszczędnym zrabuje owoce ich pracy, 1/4 się rozkradnie, połowę zmarnotrawi, a pozostałą 1/4 rozda się tępym, leniwym i rozrzutnym, to społeczeństwo jako całość na tym zyska?Bo świat jest tak przejrzyście i sprawiedliwie skonstruowany, ze tylko pracowici i zdolni osiągają sukces? Że nie ma pracowitych i z dolnych, ktorym się nie powiodło, bo na przykłąd mieli pecha, albo zaufali niewlaściwej osobie? O naiwnosci. W świecie, gdzie każdy ma tyle i tylko tyle, na ile zasługuje, na ile sobie zapracował, mialbys rację. A tak...
Prawda, ze świat jest pełen pijawek. Ale też pełen przyzwoitych, uczciwych, dobrych ludzi, którzy niegdy nie mieli szansy się wybić, albo też brakło im predyspozycji. Ja chcę im pomóc, nawet jeśli wiąże się to z przykrym efektem ubocznym w postaci dopieszczania pijawek.
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
R.Wright [i]Moralne zwierzę