Cytat:z faktu, że świadomość to nazwa procesu myślowego, a procesy myślowe ( fizyczno-chemiczne, zachodzące w mózgu :razz: ) są materialne i z założenia, że materia istnieje, wyciągam wniosek, że proces świadomości istnieje i jest materialnyPo pierwsze: co to są procesy myślowe. Po drugie: udowodnij, że są materialne

Cytat:Rozważania o "bogu" w oderwaniu od religii są rozważaniami o nie wiadomo czym - dosłownie.Nie. Mówię o idei, można spokojnie zostawić religie na boczku. Nawet słowa "Bóg" na dobrą sprawę nie trzeba używać.
Cytat:Pomysł, że "podstawą bytu jest Absolut (niematerialna świadomość)" oraz że "materia jest pochodną świadomości", nigdy, przyznam szczerze, nie przyszedł mi do głowy - w ogóle nie rozumiem, na czym miałoby to polegać (nigdy nie doświadczyłem żadnych "niematerialnych Absolutów"), nie widzę też w tej hipotezie żadnej wartości eksplanacyjnej. Proste i zgodne z naszym doświadczeniem jest przyjęcie, że fizyka jest generalnie poprawna (widzimy praktyczne efekty jej stosowania) - czyli, że rzeczywistość jednak składa się z tej znienawidzonej przez filozofów materii.Wszystko pięknie dopóki nie będziemy próbowali wyjaśnić świadomości, czyli własnego ja. Jak materializm wyjaśnia istnienie naszego "ja"?