Enver napisał(a):Hipoteza istnienia pola elektromagnetycznego jest w praktyce potwierdzona przez rozwój techniki telekomunikacyjnej. Pokaż mi jakieś rozwiązanie techniczne oparte na bredzeniach teologów, które by te bredzenia potwierdzało.
Wiem o tym. Ale powiedz mi z czego składa się te pole? O "bredzeniu" teologach mogę powiedzieć tyle: bóg istnieje to wszystko swoje "odkrycia" technologiczne zawdzięczasz jemu, który to wszystko ukształtował. Nie liczy się ilość, ale jakość. Chociaż w tym przypadku jedno idzie w parze z drugim.
Totlipotli napisał(a):To są jedynie przesłanki za tym, że w świecie materialnym świadomość wykorzystuje materialny nośnik. Świadomość jednak nie jest zależna od samego nośnika, a raczej od jego kształtu i właściwości. Dodatkowo, gdy zniszczymy świadomość i odbudujemy choćby identyczny mózg nie otrzymamy tej samej świadomości, choćbyśmy nawet wykonali tenże mózg z tych samych materiałów. Dlatego można przypuszczać, że świadomość to nie tylko materia.
No i jeszcze są utraty pamięci i amnezje, które w niektórych przypadkach całkowicie niwelują i wypierają świadomość-świadomego istnienia w czasach przed amnezją.