Cytat:elektrony, protony, neutrina, kwarki, nie są obserwowalne ?
Oczywiście, że są. Ale ja nie pytam o elektrony, protony i całą resztę. Pytam o tę tajemniczą "materię".
Cytat:materia to wszystko co można zaobserwować ( i nie chodzi tu o zmysł wzroku ... )
Powiedzmy, że zaobserwowałem jeża na dworzu. Czy zaobserwowałem materię? NIE!
Cytat:materia to wszystko co można zaobserwować
Zaobserwujmy jakąś materię. Powiesz mi jak?
Cytat:nie musi być potrzebne, wystarczy, że jest przydatne ...
NoBody, ale ja nie mówię o materii, jako o słówku którym posługują się fizycy. Mówię o materii, jako o słowie, którym posługują się filozofowie w kontekście ezoteryczno-metafizycznym. Zrobili z niego jakąś "podstawę bytu" i kłocą się z teistami czy ową podstawą jest ta tajemnicza materia czy może trójjedyny transcendentny byt duchowy. Komedia.
Cytat:Materia to tradycyjna nazwa budulca rzeczywistości. Materią jest wszystko, co oddziałuje grawitacyjnie.
Budulec bytu? Skoro używasz nazwę "budulec", znaczy to, że wiesz o czym piszesz. A ja wciąż nie wiem, bo każda charakterystyka słowa "materia" jaką tu przedstawiono zastępowała po prostu jakieś inne słowa, które same sobie z powodzeniem radziły. Co nowego wnosi słowo "materia"?
Cytat:Komputer składa się z materii podobnie jak szafka. Jednak szafka nie składa się z tej samej materii co komputer. Owszem, komputer składa się z tego samego rodzaju budulca co szafka, jednak nie z tej samej materii.
Ten sam rodzaj budulca... Właściwości komputera i szafki są zupełnie inne.