To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" )
Cytat:Jednak ja mogę dostrzec desygnat pojęcia "materia". Nie można tego powiedzieć o pojęciu "bóg".

Nie podałeś ani jednego przykładu desygnatu pojęcia materia. Wszystkie Twoje przykłady odnosiły się do czegoś innego.

Cytat:Nie no, Wookie. Materia to ściśle zdefiniowany termin fizyczny, to wszysko to, co oddzialowuje na inne obiekty materialne

Ta definicja nie ma grama ścisłości Avidalu. Zawiera dwa błędy: ignotum per ignotum a także idem per idem.

Cytat:materia to nazwa wszystkiego co obserwowalne ( nazwa zbioru, elementy tego zbioru mają własne nazwy )

Nazwa zbioru... A miał być budulec. Budulcem chyba nie może być zbiór co?

Cytat:hmm, np. tak:
- 'naciśnij jakikolwiek przycisk na klawiaturze' ( przycisk jest zbudowany z materii )
- 'rusz ręką' ( ręka i powietrze są zbudowane z materii )
- 'walnij głową w ścianę' ( lepiej tego nie rób , głowa i ściana są zbudowane z materii )
- 'zderz dwa atomy' ( atomy są zbudowane z materii )
- przeczytaj ten post ( post jest materialny, rodzaj materii: elektrony na twardym dysku, fotony pochodzące z monitora )
- ... ( kontynuuj, ad infinitum )

w ten sposób obserwujesz elementy zbioru 'materia'

Klawiatura jest zbudowana z plastiku, ręka z białka z domieszkami innych związków, powietrze ma też swój skład chemiczny. Żaden z przytoczonych przykładów nie jest odpowiedni, bo nie daje zaobserwować materii. Widzę to co widzę (białko, beton, plastik), a Ty każesz mi widzieć coś ponad. Każesz mi wyjść poza moje doświadczenie Uśmiech

Cytat:Silnik jest jednocześnie maszyną i zbiorem atomów.

Ależ tak! Mogę z pełną odpowiedzialnością za słowo powiedzieć, że silnik jest zbiorem atomów! Bo mogę to wykazać - proszę, oto atomy, które budują silnik. Czy możesz to samo zrobić z "materią"? Możesz pokazać materię?
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - przez Wookie - 13.06.2009, 17:27

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości