hornlessdevil to właśnie wszystko to, o co mi chodziło. Tylko hornlessdevil wszystko ładnie rozbudował. Zgadzam się również, bo praw moralnych nie trzeba uaktualniać, bo one same istnieją, same się rozbudowywują, w końcu pisal o tym jakiś ateistyczny filozof tylko... kurczę... zapomniałem..
To chyba był jakiś Spencer Herbert, cholera uciekła mi myśł... :lups:
Buddyzm jest religią ateistyczną, bo nie ma w nim Boga, ani Bogów. Buddyzm tak został nazwany, możesz poszukać.
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1232
Ps. Niestety nie można u was edytować postów, więc za wszystko, co robię, bardzo przepraszam, gdyż nie chcę nabijać postów.
[COLOR="Red"]--------------------------------
jak napisał NoBody nie masz przycisku EDIT ?
mod[/COLOR]
To chyba był jakiś Spencer Herbert, cholera uciekła mi myśł... :lups:
Buddyzm jest religią ateistyczną, bo nie ma w nim Boga, ani Bogów. Buddyzm tak został nazwany, możesz poszukać.
Cytat:Buddyzm określa się często religią ateistyczną, gdyż przeczy istnieniu boga. Dalajlama narzekał w związku z tym: "Biedny buddyzm — odrzucany (jest) przez filozofów jako religia, zaś przez teologów odrzucany (jest) jako ateistyczna filozofia!". Po cóż przesądzać, że jest to heretyckie mniemanie z ateistycznego punktu widzenia? Znam osobiście wielu buddystów, mieniących się jednocześnie ateistami. Jeden z nich mówił: "Jako konspirujący ateista stałem się zwolennikiem naukowego poglądu na świat. Doznałem więc 'mądrości' lecz równocześnie pojawiła się pustka moralna. Wszelkie próby połączenia materialistycznego, racjonalnego poglądu z etyką wydawały mi się bzdurne… I tu pojawił się buddyzm z jego ateizmem, twardym determinizmem oraz sprzeciwianiem się wszelkim dogmatom... Budda był nie tyle agnostykiem co ateistą." Jest to często spotykane współcześnie podejście do religijności, jako uzasadnienia systemu moralnego. Stoi się w tym przypadku na gruncie ateizmu, gdyż wiara w boga jest odrzucana, ale nie jest to ateizm wolnomyślicieli, gdyż nie sprzeciwia się transcendencji i metafizyce...
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1232
Ps. Niestety nie można u was edytować postów, więc za wszystko, co robię, bardzo przepraszam, gdyż nie chcę nabijać postów.
[COLOR="Red"]--------------------------------
jak napisał NoBody nie masz przycisku EDIT ?
mod[/COLOR]