The Phillrond napisał(a):Wielkie przedsiębiorstwa/monopoliści itp to wg, mnie mimo wszystko ważne elementy trzymające rękę na pulsie światowej gospodarki. Są odzwierciedleniem rynku, więc usunięcie ich to czysta utopia.
Są odzwierciedleniem "realnie istniejącego kapitalizmu", nie rynku w moim rozumieniu. Wielu z ich szefów powinno trafić do obozów.
----
Do gier można dołączać reklamy. Można też przy ich pomocy promować jakieś idee. Rozsławia się swoją twórczość, nazwisko, markę. Wiele korzyści można wyciągnąć, do których majątkowe prawa autorskie bynajmniej nie są potrzebne.
lumberjack napisał(a):Ten cały libertarianizm tak jak i komunizm opiera się na złym założeniu. Że ludzie są z gruntu dobrzy i że będzie im zależało.
Dla mnie podstawowym założeniem infoanarchizmu (nie libertarianizmu, Ayn Rand była libertarianką jednocześnie popierając własność intelektualną) jest minimalizacja państwa i przedsiębiorstw (najlepiej w kierunku domowych warsztatów i samozatrudnienia, acz to rzecz jasna nieosiągalne. Natomiast to, by mała fabryczka mogła produkować części do mercedesów - osiągalne jak najbardziej), wolność indywidualna.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.