Kowal napisał(a):Jeżeli jestem fryzjerem i wymyślę nową rewolucyjną fryzurę, czy nie powinienem móc jako jedyny czerpać zyski z mojego wynalazku?nie tylko ty, ty oraz każdy z kim podpiszesz umowę, komu dasz licencję
Kowal napisał(a):Czy pizzernie powinny zacząć patentować pizze, tak żeby tylko jedna mogła sprzedawać hawajską?nie, ale powinny mieć taką możliwość
Kowal napisał(a):Czy to, że posiadam w głowie informację, którą ktoś opatentował, czyni mnie już przestępcą?nie, ale gdybyś tę informację wykorzystywał i na niej zarabiał, bez wcześniejszej umowy lub bez uzyskania licencji, byłbyś przestępcą
Kowal napisał(a):Co sądzicie o "piractwie nasiennym"? http://www.kapitalizm.org/?action=show_a...rt_id=5127źródło: http://www.osiek.pl/index.php/component/...wo-hodowcy
Cytat:[...]Od zasady tej przepisy prawa przewidują jednak wyjątek: rolnik może podjąć decyzję o użyciu do siewu materiału z własnego zbioru.[...]
Cytat:CZEMU SŁUŻĄ OPŁATY?postęp biologiczny:
Opłaty wznoszone przez rolników korzystających z odmian są podstawowym źródłem finansowania postępu biologicznego. Dzięki nim działa hodowla zachowująca odmiany już istniejące, jak i hodowla pracująca nad tworzeniem nowych odmian. Tworzenie nowej odmiany wymaga 10-15 lat żmudnej pracy w laboratoriach i na poletkach oraz nakładów finansowych sięgających kilku milionów złotych. Od charakterystyki genetycznej odmiany w 50% uzależniona jest wielkość i jakość uzyskiwanego zbioru. Śmiało można więc stwierdzić, że opłaty za skorzystanie z odmiany danego hodowcy to inwestycja rolników w tworzenie nowych odmian przez tego hodowcę
wiki napisał(a):polepszanie cech dziedzicznych u roślin uprawnych, obejmujące również praktyczne działania, których celem jest wytworzenie odmian lepszych jakościowo i plenniejszych.rolnictwo:
wiki napisał(a):cechuje dążenie do zwiększenia plonów poprzez zmianę i stwarzanie warunków środowiskowych optymalnych dla danego gatunku rośliny
dlaczego piractwo jest szkodliwe:
Cytat:Nielicencjonowana produkcja materiału siewnego jest piractwem, które szkodzi wszystkim: rolnikom, firmom nasiennym, hodowcom. Wypłaty negatywne na polskie rolnictwo i nasz wizerunek na świecie. Piractwo nasienne jest nastawione na wysoki zysk przy minimalnych kosztach produkcji i dlatego oferuje nasiona złej jakości, porażone chorobami,
niewłaściwie zaprawione i przechowywane. Spadek plonu w wyniku zasiewu nielegalnie sprzedawanych nasion, choćby o kilka kwintali z hektara, stanowi wartość znacznie przewyższającą "oszczędność" wynikającą z niższej ceny zakupu nasion niekwalifikowanych.