Anteros napisał(a):Nie wiem czemu tak na mnie naskoczyłeś. Podałem dwa źródła historyczne mówiące o Panterze, ich teza jest dosyć interesująca, bo obalająca naukę kościoła. Nie wszyscy o tym wiedzą, więc poruszyłem ten wątek. Nie jestem historykiem, ani religioznawcą i nie życzę sobie sugerowania mi przynależności do szkoły biblisty ks Chrostowskiego Waldemara.
Skoro nie jesteś historykiem, to chyba najpierw należałoby zasięgnąć opinii u jak największej liczby ekspertów.
Tutaj masz swoją Toseftę, czyli część Talmudu:
Cytat:Tosefta Chullin 2:23
It once happened that R. Elazar ben Damah was bitten by a snake and Ya'akov of the village Sechania came to heal him in the name of Yeshu ben Pandira, but R. Yishmael did not allow him.
...Palestyńskiego. W Talmudzie pojawia się również Yeshu ben Stada, syn fryzjerki Miram, ukamienowany w mieście Lyd(da). Zawyczaj chrześcijanie zrównują ben Pandira z ben Stada, ale to jest własnie asoscjacja.
Dal ciekawości dodam że w T. Babilońskim Ya'akow ben Sechania jest własnie identyfikowany jako przywódca gminy chrześcijańskiej=> Avoda Zarah 16b/17a. Tylko wnioskujac z tego tekstu rzecz cała ma miejsce na krótko przed powstaniem bar Kochby.
Ps : nie wszytskie edycje T. Jerozolimskiego zawierają ''in the name of Yeshu ben Pandira''.
Marcin Basiński
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia