Zgodzę się częściowo. Nie uważam, żeby dało się jutro całkowicie zlikwidować państwo (nawet mając ku temu możliwości militarne) i radośnie obserwować anarcho-kapitalistyczny porządek będący w zgodzie z aksjomatami. Akap traktuję jako ideał moralny, bo uważam podatki za złe w świetle mojego subiektywnego systemu etycznego. Coś pisałem na ten temat: http://www.forum.ateista.pl/showthread.php?t=5696
Natomiast obiektywnie, przy takiej anty-liberalnej mentalności jak obecnie, owszem, akapu nie da się "od jutra" zrobić (niezależnie od posiadanej siły militarnej i pieniędzy).
Natomiast zawsze i wszędzie (mając kasę na zamach stanu) dałoby się zrobić czerpiącą wiele z libertarianizmu, radykalnie liberalną dyktaturę (którą zresztą traktowałem parę miesięcy temu jako doskonałe wyjście i nadal bym traktował, gdyby mnie to, że mnie kwestie etyczne opodatkowania gryzły).
Nawet, jeśli nie można "od jutra" usunąć dominującej mafii (państwa) i całkowicie wyeliminować haraczu (podatków); to jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zrealizować inne postulaty. A tych całkiem sporo.
Natomiast obiektywnie, przy takiej anty-liberalnej mentalności jak obecnie, owszem, akapu nie da się "od jutra" zrobić (niezależnie od posiadanej siły militarnej i pieniędzy).
Natomiast zawsze i wszędzie (mając kasę na zamach stanu) dałoby się zrobić czerpiącą wiele z libertarianizmu, radykalnie liberalną dyktaturę (którą zresztą traktowałem parę miesięcy temu jako doskonałe wyjście i nadal bym traktował, gdyby mnie to, że mnie kwestie etyczne opodatkowania gryzły).
Nawet, jeśli nie można "od jutra" usunąć dominującej mafii (państwa) i całkowicie wyeliminować haraczu (podatków); to jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zrealizować inne postulaty. A tych całkiem sporo.
Avx napisał(a):Zdaję sobie sprawę z tego, że wprowadzenie akapu na zasadzie "pstryk i likwidujemy państwo od jutra" to utopia. "Od jutra" to można wprowadzić liberalno-rewolucyjną dyktaturę, "wystarczy" mieć wystarczająco dużo czołgów. Akapu tak się nie da ! Próba wprowadzenia tak akapu byłaby utopijna, prowadziłaby do chaosu.
Mniej utopijne jest agorystyczne rozwiązanie sprawy, które jednak czasu wymaga. Budowanie rynkowych instytucji zastępujących państwo.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Agoryzm
Jako że rząd jest przestępczym procederem, kulminacja rewolucji następuje, gdy państwo zostaje wyparte przez rynkowych producentów bezpieczeństwa i prawa. Popyt rynkowy na te usługi doprowadzi do ich powstania. Rozwój tego popytu będzie spowodowany przez wzrost gospodarczy w tym sektorze gospodarki, który otwarcie odcina się od współpracy z państwem (i dlatego nie może zwrócić się do państwa jako monopolistycznego producenta bezpieczeństwa i prawa). Ten sektor gospodarki to kontrekonomia - czarne i szare rynki.
Brad Spangler, Rewolucja Agorystyczna w skrócie
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.