Libertarianie proponują i zawsze proponowali ustrój radykalnie inny niż "kapitalizm" który występuje w USA. Z libertariańskiego punktu widzenia ów "realnie istniejący kapitalizm" jest interwencjonizmem.
To nie jest obrona. To jest wyjaśnienie poglądu. Stwierdzenie, że Libertarian Party (o np. agorystach, bardziej radykalnych od libertariańskich partyjniaków, nie wspominając) pragnie tego samego "kapitalizmu" co republikanie, jest zwyczajnie śmieszne.
Pod tym zdaniem:
Podpisuje się absolutnie cały libertarianizm jako nurt ideowy.
Nie wiem, nie rozumiem cię. Czy dla ciebie Libertarian Party i rząd USA chcą tego samego ustroju ? Ludzie, którzy, gdyby mieli wystarczająco wiele siły, najchętniej by do rządu federalnego strzelali - stanowią dla ciebie ten sam nurt ideowy, co ów rząd ? ;/
Nie pojmuję zupełnie.
Jeżeli zaś stanowią rózne nurty, to oczywistym jest, że "kapitalizm" USA a "kapitalizm" libertarian party (oraz libertarian antypartyjnych), to zupełnie inne ideologie, mimo fragmentarycznie (bardzo fragmentarycznie) zbieżnej retoryki. Mogę więc powiedzieć, że popieram coś zupełnie innego niż "realnie istniejący kapitalizm". Czyż nie ?
Gocek napisał(a):W taki sposób mogę obronić każdą tezę.
To nie jest obrona. To jest wyjaśnienie poglądu. Stwierdzenie, że Libertarian Party (o np. agorystach, bardziej radykalnych od libertariańskich partyjniaków, nie wspominając) pragnie tego samego "kapitalizmu" co republikanie, jest zwyczajnie śmieszne.
Pod tym zdaniem:
Avx napisał(a):"Realnie istniejący kapitalizm" nie jest kapitalistyczny/wolnorynkowy w libertariańskim rozumieniu tego pojęcia.
Podpisuje się absolutnie cały libertarianizm jako nurt ideowy.
Nie wiem, nie rozumiem cię. Czy dla ciebie Libertarian Party i rząd USA chcą tego samego ustroju ? Ludzie, którzy, gdyby mieli wystarczająco wiele siły, najchętniej by do rządu federalnego strzelali - stanowią dla ciebie ten sam nurt ideowy, co ów rząd ? ;/
Nie pojmuję zupełnie.
Jeżeli zaś stanowią rózne nurty, to oczywistym jest, że "kapitalizm" USA a "kapitalizm" libertarian party (oraz libertarian antypartyjnych), to zupełnie inne ideologie, mimo fragmentarycznie (bardzo fragmentarycznie) zbieżnej retoryki. Mogę więc powiedzieć, że popieram coś zupełnie innego niż "realnie istniejący kapitalizm". Czyż nie ?
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.