Rothein napisał(a):8O Wspólczesne społeczeństwo opływa w dobrobyt o którym za komuny można było tylko pomarzyć. O czym Ty piszesz?
Tak. To dlaczego 60% Polaków żyje poniżej minimum socjalnego a 12% poniżej minimum egzystencji (GUS). Skąd się wzięła wielomilionowa emigracja?
Rothein napisał(a):Chcesz powiedzieć ze współcześnie gnijemy w biedzie, a za komuny mieliśmy wszystkiego w brud?
Nie. Nic takiego nie napisałem. Powojenna gospodarka socjalistyczna miała swoje problemy, ale to inna para kaloszy.
Rothein napisał(a):Komunista piszący o wolności. Cos niezwykłego.
Dlaczego? Przecież na tym polega właśnie myśl komunistyczna, żeby ludzi wyzwolić od negatywnych zjawisk będących konsekwencją rozwoju cywilizacyjnego.
current napisał(a):Znamy to znamy, przerabiano to przez ostatnie 50 lat budowy socjalizmu. To się nazywa przejściowe trudności. Tylko wytłumacz mi dlaczego ktoś zmusza mnie abym wydawał moje pieniądze, które sam zarabiam w pracy którą sam znalazłem bez pomocy państwa na usługi na niskim poziomie skoro zaoszczędzone pieniądze mógł bym wydać (albo i nie jeżeli nie miał bym ochoty) na ubezpieczenie zapewniające mi usługi na poziomie przyzwoitym?
Sęk tkwi w tym żeby do takiej sytuacji nie dopuścić albo ją zmienić. Usługi publiczne powinny być no najmniej tak dobre, a nawet lepsze niż prywatne. Rozwiązaniem tego problemu nie jest prywatyzacja, bo to po prostu nie działa. Proszę zobaczyć na przykładzie wielu krajów, co stało się wraz ze sprywatyzowaniem usług publicznych. Proszę porównac jak działa opieka medyczna w USA (prywatny system ubezpieczeń) a jak działa w Wielkiej Brytanii (publiczna opieka zdrowotna).
Chodzi tu o to, że opieka zdrowotna podobnie jak edukacja, bezpieczeństwo, praca i inne są prawem człowieka a nie przywilejem nielicznych.

. Tylko wytłumacz mi dlaczego ktoś zmusza mnie abym wydawał moje pieniądze, które sam zarabiam w pracy którą sam znalazłem bez pomocy państwa na usługi na niskim poziomie skoro zaoszczędzone pieniądze mógł bym wydać (albo i nie jeżeli nie miał bym ochoty) na ubezpieczenie zapewniające mi usługi na poziomie przyzwoitym?