A co, partyjniacy to nie ludzie? Poza tym nie masz racji w tym, że "występowały, występują i występować będą". To, że nie jest tak, że występowały zawsze jest oczywiste, pojawiły się one dopiero w pewnym okresie rozwoju cywilizacji. Występują - owszem - ale to się zmieni. A czy będą występować "zawsze"? Skąd masz takie dane prorocze, że wiesz co będzie "zawsze"?
Wolność rozumiem w sposób negatywny, jako wolność od. Od tych negatywnych rzeczy, zatruwających nam zycie, które wymieniłem w poprzednim poście. Reszta będzie wtedy kwestią naszych wolnych wyborów. Chodzi mi tez o emancypację stosunków międzyludzkich, tak, aby umożliwić ich spontaniczne kształtowanie.
Nie dziwi mnie twoje nastawienie. Antykomunizm został podniesiony do rangi ideologii państwowej, antykomunistyczne slogany nie opuszczają nas dzień i noc. Ale po dłuższym zastanowieniu dochodzimy do wniosku że historia komunizmu wcale nie skompromitowała tej myśli - wbrew przeciwnie, udowodniła jej skuteczność i siłę. To, że kontrrewolucja zwyciężyła w krajach Europy Środkowej nie oznacza, że jest to zwycięstwo całkowite, jak sie może niektórym wydawać.
Prawda obroni się sama.
Cytat: To zależy co masz na myśli pisząc słowo "wolność". Aby wprowadzić równość i sprawiedliwość społeczną w komunistycznym rozumieniu, konieczny jest przymus i przemoc.
Wolność rozumiem w sposób negatywny, jako wolność od. Od tych negatywnych rzeczy, zatruwających nam zycie, które wymieniłem w poprzednim poście. Reszta będzie wtedy kwestią naszych wolnych wyborów. Chodzi mi tez o emancypację stosunków międzyludzkich, tak, aby umożliwić ich spontaniczne kształtowanie.
Cytat:Nie bardzo rozumiem jak można krytykować kapitalizm, odwołując sie jednocześnie do komunizmu, będącego jedną z najbardziej skompromitowanych ideologii jakie pojawiły się na tym swiecie. Taka dyskusja wręcz nie ma sensu, bo to tak jak dyskutować z kimś o tym że ogień parzy i starać się go werbalnie przekonać o tym. Komunizm zresztą to historia niezbyt odległa, wystarczy spojrzeć trochę wstecz.
Nie dziwi mnie twoje nastawienie. Antykomunizm został podniesiony do rangi ideologii państwowej, antykomunistyczne slogany nie opuszczają nas dzień i noc. Ale po dłuższym zastanowieniu dochodzimy do wniosku że historia komunizmu wcale nie skompromitowała tej myśli - wbrew przeciwnie, udowodniła jej skuteczność i siłę. To, że kontrrewolucja zwyciężyła w krajach Europy Środkowej nie oznacza, że jest to zwycięstwo całkowite, jak sie może niektórym wydawać.
Prawda obroni się sama.