Cytat:Tak? To dlaczego 90% własności jest skupione w rękach 3% ludzi, z których poza nielicznymi wyjątkami żaden z nich nie zapracował na to, ale majątek odziedziczył, natomiast ogromna część ludzi nie posiada nic?Znaczy, że co? Że dziewięćdziesiąt procent majątku w jakimś kraju skupiona jest w rękach 3% ludzi? Śmiechu warte.
W socjalizmie właśnie 90% majątku była skupiona w rękach... nie wiadomo kogo, a 0,1% ludzi mógł powiedzieć o sobie, że czymś rządzi.
Poza tym, w socjalizmie zabierano ludziom uczciwie zarobione pieniądze i dawano tym, którzy nic nie zrobili w tym celu. Czy to uważasz za uczciwe. Dzisiaj każdy może założyć "własny biznes" czy dowolnie wybrać pracownika. Czy to uważasz za nieuczciwe?
I jaka to "ogromna część ludzi" nie posiada nic?
Kłamstwa łatwo wypowiadać, opanuj się jednak.
Cytat:No raczej nie bardzo, bo bezrobocie głównie dotyka ludzi młodych.Głównie ludzi młodych? Chyba wiem do czego zmierzasz i wiem z czego czerpiesz wiadomości (bo też o tym słyszałem).
To, że dużo młodych ludzi nie ma pracy to wynik tego, że mogą utrzymywać się z czyjejś kieszeni i żyć bez pracy. Poza tym, nie czują aż takiej presji jak ludzie około 30.
Cytat:No właśnie problem w tym że nie. Panuje kryzys gospodarczy i fabryki redukują a nie zwiększają zatrudnienie.A gdyby kryzysu nie było? Na ogół kryzysów nie ma - co byś wtedy powiedział? Poza tym, nawet i teraz ofert pracy jest w bród, wystarczy otworzyć "Anonse" czy coś podobnego.
Cytat:Entropia jest pojęciem fizycznym a nie społecznym i nie ma nic do rzeczy.To było pewne uogólnienie - lepiej odnieś się do mojego wyjaśnienia a nie uciekaj się do tego, żę "nie ma tu nic do rzeczy". Ma, ma.
Cytat:Nie. To co powinno trafic do kieszeni pracownika, trafia do kieszeni właściciela. A robotnik dostaje minimum tego co jest mu potrzebne do przezycia.A dlaczego "powinno"? To co wynegocjuje pracownik jest jego.
Poza tym, gdzie widzisz to minimum? Ciągle sypiesz jakimiś sloganami bez oparcia i nie odnosisz się do rzeczywistości. A rzeczywistość jest taka, że średnia płaca ciągle rośnie a ludziom żyje się coraz lepiej (a już o wiele lepiej niż w komunizmie).
Cytat:No właśnie. Dlaczego ludzie pracy mają utrzymywać tych wszystkich pasożytów, których jednym atutem jest urodzenie.Bo prawo własności? Zabrać mu tylko dlatego, że jest bogaty? To może od razu zabrać wszystko wszystkim - bo wszyscy w końcu będą bogaci. Albo zabierać tym, którzy noszą nazwisko na literę "b", bo skoro prawo własności nie obowiązuje...
Jeżeli już je zapewniać - to wszystkim. Także tym, którzy swój majątek dostali od rodziców.
Cytat:Nie, ale np potrzez powszechny dobrobyt.A jak zapewnić powszechny dobrobyt? Oczywiście - da się tylko przez społeczny dobrobyt. Reszta nie jest ważna. Zabierzmy bogatym. Urra!
Cytat:To już się dzieje i działo, proszę się przyjrzec temu, co dzieje się np. w Wenezueli. W przypadku Polski bedzie to długi proces.No jasne. Polska gospodarka na razie jest mocna. Trzeba czasu, żeby to spieprzyć...
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]