Gdybym nawet był zwolennikiem równości (A NIE JESTEM !) to na pewno nie byłbym komunistą. To jest ideologia sprzeczna wewnętrznie.
Konsekwentnie do absolutnej równości dążą niektóre anarchizmy lewicowe (zakaz pracy najemnej, wspólny zarząd robotników nad fabryką - WSZYSTKIE decyzje o losie fabryki podejmowane głosowaniem robotników). Ponieważ mam inne priorytety niż równość nie trafia to do mnie, ale zdecydowanie mniej się wewnętrznie gryzie.
Komuniści nie chcą równości - komuniści chcą, żeby cały kraj był własnością partii; chcą swojego monopolu, wielkiej korporacji z NIMI w roli zarządu !
To dlatego Kronsztad przeszedł do historii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_w_Kronsztadzie
Nie lubię tych ludzi, ale mam do nich cień szacunku.
Do komunistów nie mam ani odrobiny. Komuchy to banda pieprzonych hipokrytów.
http://pl.wikisource.org/wiki/Członkowie...adzie_1921
http://pl.wikisource.org/wiki/Rezolucja_...owców_1921
PS. Rezolucja ogólnego zebrania komand 1 i 2 brygady liniowców; 1921.
1) Ze względu na to, że obecne Rady nie wyrażają woli robotników i chłopów, niezwłocznie dokonać ponownych wyborów w tajnym głosowaniu, przy czym przed wyborami przeprowadzić wolną wstępną agitację wśród robotników i chłopów.
2) Żądamy wolności słowa i prasy dla robotników i chłopów, anarchistów, lewicowych socjalistycznych partii.
3) Żądamy wolności zgromadzeń i profesjonalnych związków oraz chłopskich zjednoczeń.
4) Zwołać nie później niż 10 marca 1921 r. bezpartyjną konferencję robotników, czerwonoarmistów i marynarzy miast Piotrogrodu, Kronsztadu i piotrogrodzkiej guberni.
5) Uwolnić wszystkich więźniów politycznych, a także wszystkich robotników i chłopów, czerwonoarmistów i marynarzy, aresztowanych w związku z działalnością w ruchach robotniczo – chłopskich.
6) Wybrać komisję do rozpatrzenia spraw zamkniętych w więzieniach i obozach koncentracyjnych.
7) Zlikwidować urzędu d/s. politycznych, ponieważ żadna partia nie może korzystać z przywilejów dla propagowania swoich idei i otrzymywać od państwa środków na ten cel. Powołać komisje kulturalno – oświatowe, wybrane w terenie, dla których środki winno wyasygnować państwo.
8 ) Niezwłocznie zdjąć wszystkie oddziały zaporowe.
9) Zrównać przydziały dla wszystkich robotników, z wyjątkiem tych, których praca zagraża zdrowiu.
10) Zlikwidować komunistyczne oddziały bojowe we wszystkich jednostkach wojskowych. W fabrykach i zakładach „czujki” ze strony komunistów.
11) Dać pełne prawo działania właścicielom ziemi ponieważ jest to pożądane oraz pozwolić posiadać bydło, które należy utrzymać nie korzystając z pracy najemnej*.
12) Wzywamy wszystkie jednostki wojskowe oraz towarzyszy broni i kursantów do przyłączenia się do naszej rezolucji.
13) Żądamy opublikowania wszystkich rezolucji w prasie.
14) Żądamy wyznaczenia biura wyjazdowego celem kontroli.
15) Żądamy zezwolenia na wolną chałupniczą produkcję.
* Lewicowi anarchiści są przeciwko pracy najemnej i to jedna z głównych rzeczy, ze względu na które się z nimi NIE zgadzam. Zwracam jednak uwagę, że ich żądania obejmują zapewnienie wolności gospodarczej dla samozatrudnionych ! Ich zdaniem bowiem niemożliwe jest wyzyskiwanie samego siebie...
A TAK POZA POWYŻSZYM. ŁACZĘ Z SOCJALIZM VS. LIBERALIZM. Powinienem to zrobić już na początku... Tutaj najzwyczajniej w świecie powtarzają się argumenty.
Większość z tych kwestii była już poruszana, w tym właśnie temacie. Coraz mniej lubię się powtarzać. Miłej lektury:
http://www.forum.ateista.pl/showthread.p...851&page=6
Kilkadziesiąt stron dalej:
Konsekwentnie do absolutnej równości dążą niektóre anarchizmy lewicowe (zakaz pracy najemnej, wspólny zarząd robotników nad fabryką - WSZYSTKIE decyzje o losie fabryki podejmowane głosowaniem robotników). Ponieważ mam inne priorytety niż równość nie trafia to do mnie, ale zdecydowanie mniej się wewnętrznie gryzie.
Komuniści nie chcą równości - komuniści chcą, żeby cały kraj był własnością partii; chcą swojego monopolu, wielkiej korporacji z NIMI w roli zarządu !
To dlatego Kronsztad przeszedł do historii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_w_Kronsztadzie
Nie lubię tych ludzi, ale mam do nich cień szacunku.
Do komunistów nie mam ani odrobiny. Komuchy to banda pieprzonych hipokrytów.
http://pl.wikisource.org/wiki/Członkowie...adzie_1921
http://pl.wikisource.org/wiki/Rezolucja_...owców_1921
PS. Rezolucja ogólnego zebrania komand 1 i 2 brygady liniowców; 1921.
1) Ze względu na to, że obecne Rady nie wyrażają woli robotników i chłopów, niezwłocznie dokonać ponownych wyborów w tajnym głosowaniu, przy czym przed wyborami przeprowadzić wolną wstępną agitację wśród robotników i chłopów.
2) Żądamy wolności słowa i prasy dla robotników i chłopów, anarchistów, lewicowych socjalistycznych partii.
3) Żądamy wolności zgromadzeń i profesjonalnych związków oraz chłopskich zjednoczeń.
4) Zwołać nie później niż 10 marca 1921 r. bezpartyjną konferencję robotników, czerwonoarmistów i marynarzy miast Piotrogrodu, Kronsztadu i piotrogrodzkiej guberni.
5) Uwolnić wszystkich więźniów politycznych, a także wszystkich robotników i chłopów, czerwonoarmistów i marynarzy, aresztowanych w związku z działalnością w ruchach robotniczo – chłopskich.
6) Wybrać komisję do rozpatrzenia spraw zamkniętych w więzieniach i obozach koncentracyjnych.
7) Zlikwidować urzędu d/s. politycznych, ponieważ żadna partia nie może korzystać z przywilejów dla propagowania swoich idei i otrzymywać od państwa środków na ten cel. Powołać komisje kulturalno – oświatowe, wybrane w terenie, dla których środki winno wyasygnować państwo.
8 ) Niezwłocznie zdjąć wszystkie oddziały zaporowe.
9) Zrównać przydziały dla wszystkich robotników, z wyjątkiem tych, których praca zagraża zdrowiu.
10) Zlikwidować komunistyczne oddziały bojowe we wszystkich jednostkach wojskowych. W fabrykach i zakładach „czujki” ze strony komunistów.
11) Dać pełne prawo działania właścicielom ziemi ponieważ jest to pożądane oraz pozwolić posiadać bydło, które należy utrzymać nie korzystając z pracy najemnej*.
12) Wzywamy wszystkie jednostki wojskowe oraz towarzyszy broni i kursantów do przyłączenia się do naszej rezolucji.
13) Żądamy opublikowania wszystkich rezolucji w prasie.
14) Żądamy wyznaczenia biura wyjazdowego celem kontroli.
15) Żądamy zezwolenia na wolną chałupniczą produkcję.
* Lewicowi anarchiści są przeciwko pracy najemnej i to jedna z głównych rzeczy, ze względu na które się z nimi NIE zgadzam. Zwracam jednak uwagę, że ich żądania obejmują zapewnienie wolności gospodarczej dla samozatrudnionych ! Ich zdaniem bowiem niemożliwe jest wyzyskiwanie samego siebie...
A TAK POZA POWYŻSZYM. ŁACZĘ Z SOCJALIZM VS. LIBERALIZM. Powinienem to zrobić już na początku... Tutaj najzwyczajniej w świecie powtarzają się argumenty.
bie napisał(a):Pokrótce chodzi mi o to, że nie wiem jak ogromna część z was może bronić najbardziej zbrodniczego systemu w dziejach świata, kapitalizmu, systemu, który ma na koncie dwie wojny światowe, Hiroszimę, wiele innych wojen zaborczych, wieluset milionowy głód w krajach III świata i wiele innych zbrodni, i to do tego wszystkiego, powołując się na pojęcie "wolności"?
Większość z tych kwestii była już poruszana, w tym właśnie temacie. Coraz mniej lubię się powtarzać. Miłej lektury:
http://www.forum.ateista.pl/showthread.p...851&page=6
pilaster napisał(a):w 1957 roku PKB na głowe na Kubie równał sie temu w Kostaryce i był o 85% wyższy niz w Dominikanie. Kubanski PKBpc stanowił wtedy 22% PKBpc w USA
a jak jest teraz, po prawie pół wieku socjalistycznych zwycięstw i nieustających sukcesów?
W 2007 roku PKB na głowę na Kubie stanowi nieco ponad 40% PKBpc w kostaryce, jest o 50% niższy, niż w Dominkanie i stanowi 14% PKBpc w USA.
Sukcesy kubańskiego socjalizmu przyprawiają kapitalistów o drżenie portek :-D
pilaster napisał(a):Lud pracujacy masowo, jak wiemy zwiewał z kapitalistycznego RFN do socjalistycznego NRD, że aż amerykańscy imperialiści zbudowali specjalny mur berliński, żeby go zatrzymac :mrgreen:
Jeszcze w 1960 roku PKBpc w Hiszpanii był taki sam jak w PRL. W 1990 roku był już 2,5 raza wyższy
Z resztą mozna tak wymieniać i wymieniać, ale miłośnicy płaskiej ziemi niczego do wiadomości nie przyjmują...
Kilkadziesiąt stron dalej:
Avx napisał(a):Eeeee, to Afryka jest liberalna ?
Avx napisał(a):Takie Zimbabwe, gdzie dyktator (tzw. "prezydent") Mugabe konfiskuje farmy białym i rozdaje czarnym, a od czasu do czasu wydaje dekrety nakazujące sprzedawcom np. obniżyć ceny wszystkiego o połowę (bo drukuje kasę jak oszalały, w związku z czym inflacja sięga kilku tysięcy - sic ! - procent); też jest liberalne ?
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
-----------------------------------
2025r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
DARMOWE Demo- Because The World Died by liberty90
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.