Rothein napisał(a):Aby sie z Tobą (bie) zgodzić, musielibyśmy przede wszystkim przyjąć do wiadomości dwie rzeczy:
- istnieje klasa uciskających i klasa uciskanych;
- własność prywatna istnieć nie powinna, albo powinna zostać ograniczona.
Przede wszystkim zaś to drugie.
A nie jest tak? Dlaczego uważa się że własność prywatna jest święta?
Cytat: i jeszcze łagry, rewolucję kulturalną, NKWD, rozkułaczanie, Katyń, Oświęcim i jeszcze wiele innych.
taką agitke to se w buty wsadź, frajerze, to może wyższy będziesz.
(już ja widzę, jak w imię równości i braterstwa bie mnie zara opluwać zacznie, jakim to ja niekulturalny - cóż taka moja wolność)
:lol2: Nie, nawet mnie rozbawiłeś. Zauważ że to ty a nie ja stosujesz agresję w stronę przeciwników politycznych.
Cytat: A czy w pojęciu maksymalizacji oszczędności nie mieści się przypadkiem pojęcie zwiększenia bezpieczeństwa pracy, aby nie wypłacać odszkodowań pracownikom, nie wydawać kasy na remonty w wyniku niezabezpieczenia lokalu przed pożarem itp?
...
We wszystkich firmach w jakich pracowałem normy bezpieczeństwa były znacznie bardziej wyśrubowane niż zalecane państwowe. Jedyny wkład państwa było to ujednolicenie tych zasad dla wszystkich.
Ciekawy argument, ale błędny. Przecież firma wypłaca odszkodowanie przed sądem, który jest instytucją państwową a który funkcjonuje w świetle prawa i przepisów które także ustanawia państwo. Gdyby nie istniały sądy i prawo np. prawo pracy, zasady bezpieczeństwa itd., jak maszyna obetnie ci rękę albo nogę to po to, aby oszczędzić na odszkodowaniach powiedzą ci że to była twoja wina. Trzeba było uważać.
Tak zresztą było przez większy okres XIX wieku, gdzie wypadki przy pracy zdarzały się nagminnie. Obecnie przedsiębiorcy znowu dążą do tego, aby albo te zasady ograniczyć albo przenieść produkcję w takie rejony świata, w którym te zasady nie obowiązują albo dzięki korupcji można je obejść. Wiem coś o tym bo pracuję w przemyśle chemicznym. W ekonomii taki zabieg nazywa się outsourcingiem. Temat jest o tyle ważny, że w samym 2008 wydarzyło się w Polsce 104 000 wypadków przy pracy, z czego 523 były śmiertelne.
Cytat: To dlatego Kronsztad przeszedł do historii.
A daj se siana z tym Kronsztadem. :lol2: To już historia, teraz mamy XXI wiek.
Niemców też nie lubisz za Grunwald a Szwedów za Potop??
Cytat: A TAK POZA POWYŻSZYM. ŁACZĘ Z SOCJALIZM VS. LIBERALIZM. Powinienem to zrobić już na początku... Tutaj najzwyczajniej w świecie powtarzają się argumenty.
A możesz tego nie robić? Mój post nie dotyczy tematu socjalizm i liberalizm. Mój post dotyczy pojęcia wolności.