Cytat: @bie
Parę uwag
- robotnika/pracownika wyzyskuje "opiekuńcze" państwo zabierając mu na wstępie 50% dochodów (ZUS, podatki itp.), kolejne 20-30% jest kradzione za pomocą akcyzy i VAT w postaci podwyższonych cen towarów, usług i paliwa.
W zamian dostaje:
- gównianą edukację
- gównianą opiekę zdrowotną
- gównianą emeryturę
- gównianą policję
- debili u władzy
- dziuraw drogi
- biurokrację
- sponsorowanie meneli i pasożytów społecznych
itd
I tak na marginesie twoje postulaty o likwidacji dużych zakładów są bardzo zbliżone do postulatów Avx
Zgadza się. Rozwiązaniem jest zwiększenie poziomu usług publicznych i nakładu środków na nie przeznaczanych.
Odnośnie Avx - ja wcale nie mam zamiaru likwidować wielkich zakładów, ja mówię o tym, żeby je uspołecznić.
Cytat: Co do informacji z Der Spiegel - uważałbym na nie. Kiedyś drukowali pamiętniki Hitlera, które okazały się nie być owymi pamiętnikami...
Te dane akurat są prawdziwe.

Cytat: To ty kilka postow wczesniej wrzuciles ten cytat: Krytyka PKB
To właśnie miałem na myśli. Chciałem wam udowodnić że wskaźnik taki jak PKB na mieszkańca nie jest w żadnym wypadku miarodajny. Natomiast jeśli chodzi o ten drugi HDI, też można powątpiewać w jego obiektywność, skoro na pierwszych miejscach stawia taki kraj np. jak Irlandia albo USA, w którym dochodzi do rzeczy o których wspomiałem. Jeśli poczytna niemiecka gateta określa opiekę zdrowia USA jako 3cioświatową, to coś tu jest nie tak.
Cytat: Ciągle milczenie nt. tego, po co zbudowano Mur Berliński.
Mur berliński zbudowano gdyż trwała zimna wojna i mało co nie doszło do wybuchu 3 wojny światowej. Była to normalna granica między krajami,tylko że mająca oddzielać nie tylko dwa kraje - ale dwa skrajnie wrogie obozy polityczne. Nie można było dopuścić do tego, żeby po NRD panoszyli się szpiedzy bądź agenci, druga rzecz - należało kontrolować ruch graniczny.
Dlaczego się nie pytasz swoich ulubieńców w USA dlaczego odgrodzili południowe stany od Meksyku drutem kolczastym albo tereny palestyńczyków na bliskim wschodzie?
Cytat: Nie pytam ciebie, tylko bie, który jest rasowym komuchem kochającym PRL.
Do PRLu mam stosunek wyważony. Potrafię dostrzec to, co było w nim dobre, podobnie jak to, co było słabą stroną. Ogólnie jest to temat dość złożony.
A tutaj macie np. takie coś:
Wzrost gospodarczy niektórych krajów dla porównania (2008 )
1. kraje socjalistyczne
Kuba: 5.3% (pomimo trwającego od 50 lat embarga gospodarczego)
Chiny: 12%
Wenezuela: 5.7%
Białoruś 8.1%
Wietnam: 6.3%
2. kraje kapitalistyczne
Irlandia: -0.7%
Łotwa: -0.4%
Estonia: -1.5%
USA: 1.4%
UE ogólnie: 1.5%