bie napisał(a):Ogolnie rzecz biorac, komunisci stosowali przemoc tylko wtedy, kiedy byla taka koniecznosc. Przemoc stosowana przez komunistow blednie przy skali tego, jakie zbrodnie zafundowal nam totalitarny system kapitalistyczny, wlaczajac w to kolonialna eksterminacje ludnosci Ameryk i Australii, niewolnictwo, ktore pochlonelo kilkadzisiat milionow ofiar, ofiary wojen swiatowych, ktore prowadzi sie ciagle dla zyskow oligarchii, Hiroszimy, Oswiecimia i wielu, wielu innych. Nie mowie ze komunisci byli idealni. Ale ty naprawde jestes adwokatem wielkiej zbrodni.
Sorry, ale z czymś takim nie można dyskutować. Musiałbym niestety rozpisać się zbyt bardzo, aby wskazać ze manipulujesz faktami. A tego mi się nie chce zwyczajnie. Liczę na zdrowy rozsądek i znajomość faktów tych, którzy to czytają.
bie napisał(a):No prosze. Czyli wedlug ciebie nie istnieje ciagly wzrost komplikacji ukladow biologicznych poczawszy od organizmow jednokomorkowych skonczywszy na kregowcach? Jesli prawda by bylo to co piszesz, czyli brak rozwoju w przyrodzie, zatrzymalibysmy sie na etapie archaicznej bakterii, ktora potrafi w sposob doskonaly przystosowac sie do nawet ekstremalnych temperatur i cisnienia.
To jest wlasnie materializm dialektyczny.
To ze taki wzrost istnieje, nie oznacza że Teoria Ewolucji opowiada o rozwoju w duchu materializmu dialektycznego.
bie napisał(a):Te trzy rzeczy: (1) rzeczywistosc jest materialna (2) materia znajduje sie w ciaglym ruchu (3) ruch jest spowodowany scieraniem sie przeciwstawnych tendencji. Mozesz probowac z tym polemizowac, zycze powodzenia
Zapomniałeś o jednym. Diamat zakłada ruch spiralny, doskonalenie się. Nauka temu przeczy. Na przykład w TE, przystosowanie się danego organizmu do środowiska, i ewentualny rozwój owego organizmu, nie jest oceniane w ogóle. Równie dobrze, za sprawą wielu różnych czynników organizm może cofnąć się w rozwoju, jeżeli będzie to oznaczało większe przystosowanie. Czynników może być wiele. Diamat natomiast odgórnie wyznacza kierunek rozwoju. W przyrodzie nie ma celu który wkłada w nią materializm dialektyczny.
bie napisał(a):Filozofia materialistyczna ma przogromny potencjal, ktory dopiero zostanie w przyszlosci wykorzystany.
Mam nadzieję ze ani ja ani moje potomstwo już tej przyszłości nie dożyjemy. :lol2:
bie napisał(a):Mozesz mi odpowiedziec mi na pytanie i uzasadnic: czy uwazasz system kapitalistyczny za sprawiedliwy?
Jak najbardziej.
(kurwa, co z tą czcionką?)
Z mojej strony eot na temat komunizmu. Co napisać miałem to napisałem. Ponieważ komunizm jest systemem kolektywnym, negującym własność prywatną i tępiącym indywidualizm, więc nie mam o czym dyskutować. Jest zupełnie sprzeczny z moimi poglądami. Jeżeli Ty kolego chcesz być komunistą, to sobie bądź. Jezeli z innymi kolegami stworzysz sobie komunę, to ok. Ale jeżeli wejdziesz komuś takiemu jak ja w drogę, i powiesz "od teraz wszyscy będziecie komunistami", to licz na ostrą reakcję.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.