mx1 napisał(a):Nie, jeżeli uświadomić sobie, że taki system jest niezgodny z naszą naturą.Możesz powiedzieć, że jest niezgodny z Twoją naturą, nie powinieneś wypowiadać się za mnie.

mx1 napisał(a):Błędem jest twierdzenie, że komunizm to idealny ustrój, tylko że splugawiony przez "błędy i wypaczenia". Ten system w skali globalnej jest inherentnie zbrodniczy.Po pierwsze nigdzie nie powiedziałem, że jakikolwiek ustrój jest idealny. Po drugie, nawet w władze ZSRR mówiły, że budują komunizm, a władze PRL, że budują socjalizm. Tego systemu więc nigdzie i nigdy nie było. Że jest on utopią? Ano jest. Ale utopią jest też bezkrytyczna wiara w wolny rynek. Nie ma żadnego kraju, w którym rynek mógłby obejść się całkowicie bez interwencjonizmu. Próba wprowadzenia takiego ustroju zakończyłaby się rewolucją i szubienicami z "pilastropodobnymi" wisielcami.
pilaster napisał(a):Tamten komunizm był nieprawidłowy. My zbudujemy prawidłowy, oczywiscie najpierw pozbywszy się tych, kórzy nie mają ochoty na komunęPilastrze! Starym zwyczajem wkładasz komuś w usta to, czego nie powiedział. Tamtego komunizmu w ogóle nie było, a ja nie mam zamiaru niczego budować, ani nikogo się pozbywać. Gdyby nie trwająca już od niemal dwóch stuleci permanentna kompromitacja kapitalizmu, nikomu nie przychodziłyby do głowy rewolucyjne pomysły.
Co do meritum tematu:
Oczywiście, że globalne ocieplenie jest kolejną okazją do nabijania ludzi w butelkę i nabijania sobie kabzy. Nie ma znaczenia, czy G.O. jest prawdą, czy nie. Podobnie jak z Aids, czy teraz - świńską grypą. Każde nieszczęście - prawdziwe czy urojone - w liberalnej gospodarce będzie traktowane jako źródło dochodu. Ja tego nie oceniam. Ja tylko widzę tą smutna zależność.
O istnieniu Boga dowiedziałem się z ostatnich "Faktów TVN"