pilaster napisał(a)::lol2: Na czym owa kompromitacja polega? Na tym że światowe bogactwo wzrosło w tym czasie ponad 70 razy?Kompromitacja polega na ciągłym oszukiwaniu i konieczności stosowania zewnętrznych mechanizmów zabezpieczającymi przed tymi oszustwami. Pierwszy przykład z brzegu: homeopatia. Pełna wolność gospodarcza. A wszystko oparte na jednym, gigantycznym oszustwie. Istotą kapitalizmu jest kult zysku, dlaczego więc nie za wszelka cenę? Wiara w to, że kapitaliści będą dobrzy dla innych, jest co najmniej tak samo naiwna jak wiara w realność komunizmu.
pilaster napisał(a)::lol2: A w socjalizmie, jako okazja do pozbycia się kolejnych niewygodnych grup społecznych, żydów, kułaków, syjonistów, etcPilastrze! Przestań używać argumentów "a wy gnębicie murzynów", bo ani ja to "wy", ani nikogo nie gnębię. Ja przez 30 lat żyłem w tym "niby socjalizmie" nie z własnej woli. Teraz żyję w kapitalizmie - też nie z własnej woli. To, że wolę "teraz" od "wtedy" nie może odebrać mi prawa do negatywnej oceny obecnych rozwiązań.
O istnieniu Boga dowiedziałem się z ostatnich "Faktów TVN"