Skywalker napisał(a):Wszystko jest w porządku dopuki konsument nie jest oszukiwany w reklamach, i w sieciach handlowych. Niestety takie oszustwa trudno udowodnić. Taka instytucja jak Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów powinna działać i chronić obywateli przed kapitalistycznymi manipulacjami.
Skoro producenci mogą kłamać, to równie dobrze kłamać może UOKiK. A poza tym jest podatny na korupcję.
Odczepcie się wy socjaliści w końcu od moich decyzji! Jak jestem na tyle głupi, że swoimi decyzjami spierdolę sobie życie, to moja sprawa. Skąd to przeświadczenie, że państwo wie lepiej, co jest dla mnie dobre? Jako obywatel ogłaszam, że mam w dupie państwową ochronę. Sam się ochronię, jestem dorosły i już nadzoru nie potrzebuję.
To właśnie jedna z głównych wad socjalizmu: zdejmowanie z człowieka odpowiedzialności za jego własne życie.
Kilgore Trout napisał(a):Dobra, dobra, wygodnie jest "bronić" kapitalizmu atakując "socjalizm" (termin o bardzo niejasnym obecnie znaczeniu, zresztą podobnie jak "kapitalizm") ale po prawdzie jest to po prostu próba skierowania dyskusji w inną stronę. Dlaczego każdy kto krytykuje x jest automatycznie posądzany o y?
Akurat tak tu się toczyła dyskusja, były peany na cześć socjalu. Ja nie uważam, że kapitalizm jest idealny. Ba, nie uważam że jest "dobry" - w sensie dobra moralnego. On jest po prostu naturalny.
Cytat:To truizm ale nie ma chyba nic bardziej smutnego niż niewolnik któremu się wydaje że jest wolny i chwali system który go zniewala.
Pierdolenie

Cytat:Systemy komunistyczne (przynajmniej z obecnej perspektywy) oceniamy jasno, kapitalizm jest bardziej perfidny bo ukrywa się za bardzo wyrafinowaną maską.
Ale pozwalają Ci się nie zgodzić. Robisz co chcesz. Te tzw. masy, które są zniewolone w kapitalizmie, byłyby zniewolone i w socjalizmie, tyle że jeszcze skuteczniej.
zielony napisał(a):Bart, ja sobie snuję fantasmagorie o idealnym społeczeństwie, a Ty osiągnąłeś już widać kres swoich poszukiwań.
Jak nadmieniłem, nie uznaję kapitalizmu za system idealny - jedynie za najbardziej naturalny dla naszego gatunku.
Cytat:Co do homeopatii, nadal nie rozumiesz. Pewien lek na "O" jest najlepiej sprzedawanym "lekiem" w kraju. Znajdziesz go w co drugim domu. Sądzisz, że na skutek wolnego wyboru, czy może jednak gigantycznej manipulacji?
Oczywiście że na skutek manipulacji. Ale takich rzeczy nie da się uniknąć nawet w najlepszym z systemów. Kapitalizm przynajmniej daje ci wybór. Wszak w twoim domu nie ma owego leku, prawda?