pilaster napisał(a):Stała klientela nawet drobna nie jest izolowana od reszty świata. jeżeli jest zadowolona z usług, to z czasem się rozrasta.
Niekoniecznie bo do tego czasu opinia o takim tankowaniu już będzie zepsuta.
pilaster napisał(a):A jeszcze wiecej nie oszukuje :lol2:Wystarczy się raz nadziać i można mieć zepsute auto za kilkaset tysięcy. Kto zaryzykowałby z tankowaniem za sto złotych?
pilaster napisał(a):Nic podobnego. Są sytuacje gdzie się opłaca, są takie, gdzie się nie opłaca. Polecam poczytać coś o teorii gier i strategiach ewolucyjnie stabilnych (może być nawet u Dawkinsa)Podałem przykłady kiedy się opłaca, w takim właśnie wolnym rynku.
pilaster napisał(a):Poodbnie jak w przyrodzie każdy gatunek próbuje wyprzeć wszystkie inne. tylko jakoś żadnemu się to nie udaje.Nieprawda, że każdy. Niektóre żyją w symbiozie.
pilaster napisał(a):Im większy koncern, tym większy bezwlad w zarządzaniuu, tym bardziej narażony jest na upadek w chwili zmian na rynku.
Przyszedł kryzys a Microsoft nie cierpi tak jak mniejsze firmy. 8)
pilaster napisał(a):Nie jest, bo nie istnieje przymus używania microsoftuOczywiście, przymus posiadania telefonu za komuny też nie istniał. :lol2:
pilaster napisał(a):Mnie jest potrzebnyMoże ci się tylko tak wydaje, na podstawie marketingu MS? Może ze zwykłego lenistwa, komputer kupiony z preinstalowanym systemem? Łatwość użytkowania to mit. Ja sam korzystam, ze względu na to, że niektóre specjalistyczne programy nie są dostępne na innych platformach.
pilaster napisał(a):Ooo! Czyżby ten wspaniały linux, to było jednak kompletne badziewie?
Nie jestem fanboy'em linuxa. Zresztą linux to nie jedyna konkurencja, jest jeszcze wiele innych systemów operacyjnych.
pilaster napisał(a):jeżeli linux, jak twierdzą jego wyznawcy, jest faktycznie darmowy i przy tym nie gorszy od windowsów, to powinien już dawno windowsy z rynku wymieść. Ponieważ tak się nie stało, to znaczy, że linux nie jest jednak taki dobry, ani taki tani, albo jedno i drugie
Albo, że MS stosuje praktyki monopolistyczne. Dwa, że wolny rynek nie działa tak jakby sobie tego życzył pilaster.
pilaster napisał(a):A co? Lobbuje u władzy o wprowadzenie zakazu stosowania produktów konkurencyjnych (np w ramach walki z pedofilią)? nasyła uzbrojonych pałkarzy, żeby rozbijali komputery z linuksem? Produkuje i rozprzestrzenia w sieci antylinuksowe wirusy?
Praktyki monopolistyczne mogą byś bardziej wyrafinowane, niż życzyłby sobie tego pilaster.
pilaster napisał(a):Nie narzuca, bo nie stosuje przymusu prawnego, ani pozaprawnego
Zdefiniuj przymus pozaprawny. Bez przymusu prawnego również można świetnie stosować praktyki monopolistyczne. Tylko nie wiem co uważasz za przymus pozaprawny.
pilaster napisał(a):Widocznie jednak jest najlepsza 8)Otóż, nie jest. Obiektywnie nie jest.
pilaster napisał(a):Jaką przeglądarkę stosuje eheon?Ja w tej chwili stosuję Firefoxa, na systemie operacyjnym XP. Gdyby nie działania antymonopolowe, zapewne nie miałbym takiej możliwości.
Give me your lips for just a moment,
And my imagination will make that moment live.
Give me what you alone can give,
A kiss to build a dream on.
And my imagination will make that moment live.
Give me what you alone can give,
A kiss to build a dream on.