Progmast napisał(a):Zyczylbym wtedy dozycia spokojnej starosci osobom aktualnie rzadzacym i wprowadzajacym te ustawe
Wyobrazcie sobie combo 100 razy potezniejsze niz kamienie gornikow, glosniejsze niz syreny stoczniowcow lohoho to by sie dzialo.
Czy ja wiem? Być może, prohibicja alkoholowa wprowadzona z ręki faktycznie.
Ale nie wydaje Ci się, że obecnie nam panująca elita rządząca do tego właśnie dąży? Podnoszenie cen różnych używek spowoduje w końcu, że ludzi nie będzie na nie stać, duża część z nich przerzuci się na wyroby z lewych źródeł. Wtedy zawsze można zaostrzyć kary za taki proceder, zamykać ludzi za posiadanie lewego towaru, przypierdalać większe grzywny...
Z alkoholem jest póki co o tyle dobrze, że to specyfik zakorzeniony w polskiej kulturze mocniej niż katolicyzm. Zresztą, nie tylko w polskiej a europejskiej, w różnych krajach preferuje się różne trunki, ale nie ma takiego, gdzie społeczeństwo wyraźnie stroni od alkoholu. Stąd, póki co, płyn życia jest w miarę bezpieczny, chociaż za jakiś czas na pewno kolejny pajac wyskoczy z pomysłem podniesienia akcyzy (Tak na marginesie, liberalny rząd PO podniósł ją o kilkanaście procent, socjalistyczny SLD parę lat temu obniżył).
Ale na fajki bum już poszedł ostry. Akcyza będzie rosła systematycznie rok w rok. Celem założonym przez komisję europejską jest zrównanie cen papierosów we wszystkich krajach UE. Oczywiście do najwyższych. W Irlandii jest to dziś bodajże ok. 8 euro za paczkę. Od tej linii nie może odciąć się żaden rząd, bo to nakaz narzucony z góry. Chyba, że wystąpimy z UE
Wydaje mi się, że przy takich cenach na palenie papierosów z paczki będzie stać naprawdę tylko najzamożniejszych. Nie znaczy to, że reszta rzuci. Albo zaniedbają inne wydatki i będą palić fajki, na które de facto nie będzie ich stać, albo przerzucą się na tańsze, nielegalne źródła. Kiedy liczba palących "oficjalne" papierosy zmaleje do radykalnie mniejszych rozmiarów, będzie można pomyśleć o penalizacji wyrobów tytoniowych "dla zdrowia niepalących". Rzecz jasna tabaka też pod to podejdzie 
Co do pomysłów kolegi miśka89, to aż brak mi słów. Naprawdę, aż tak zależy Ci na moim życiu, że chciałbyś aby w aspektach prywatnych kontrolował je jakiś urząd :| ?