To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" )
aktyn napisał(a):Ależ NoBody, kolor żółty można utworzyć z czerwonego i zielonego, a więc już pierwsza część teorii padła.
skądże - fala która dociera do oka ma inne właściwości - skład widmowy - być może za bardzo uprościłem pisząc tylko o długości.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa
Cytat:Barwa – wrażenie psychiczne wywoływane w mózgu człowieka (i zwierząt), gdy oko odbiera promieniowanie elektromagnetyczne z zakresu światła, a pisząc dokładniej, z widzialnej części fal świetlnych. Główny wpływ na to wrażenie ma skład widmowy promieniowania świetlnego, w drugiej kolejności ilość energii świetlnej, jednak niebagatelny udział w odbiorze danej barwy ma również obecność innych barw w polu widzenia obserwatora, oraz jego cechy osobnicze, jak zdrowie, samopoczucie, nastrój, a nawet doświadczenie i wiedza w posługiwaniu się zmysłem wzroku.
Ten fragment :
Cytat:Główny wpływ na to wrażenie ma skład widmowy promieniowania świetlnego, w drugiej kolejności ilość energii świetlnej
dotyczy fali elektromagnetycznej ( strumienia fotonów )
Natomiast ten fragment:
Cytat:jednak niebagatelny udział w odbiorze danej barwy ma również obecność innych barw w polu widzenia obserwatora, oraz jego cechy osobnicze, jak zdrowie, samopoczucie, nastrój, a nawet doświadczenie i wiedza w posługiwaniu się zmysłem wzroku.
interpretacji przez mózg impulsów wysyłanych przez oko.

aktyn napisał(a):Nie jest to długosć fali. Monitor RGB jakoś nie wytwarza całego widma. A więc nieuprawnienie posługujesz się tym stwierdzeniem jakoby to było to samo.
Tak jak piszę powyżej, pewnie za bardzo uprościłem definicję, tylko tyle.

aktyn napisał(a):Zostaje nam tylko interpretacja mózgu. A więc jak to się dzieje że dana praca mózgu, nazwijmy to "projektuje" kolor żółty.
Pisałem, że dokładnej reprezentacji nie znam - jednak wiem na pewno, że z oka emitowany jest impuls elektrochemiczny, który później jest 'interpretowany' przez neurony. Być może, barwa jest reprezentowana przez ładunek elektrochemiczny w pewnych neuronach.

aktyn napisał(a):I dlaczego jesteśmy tego świadomi?
W uproszczeniu, myślę, że jest tak, że ( nie mam pewności - domyślam się ) - część neuronów interpretuje bodźce, część 'obserwuje pracę' innych neuronów i ją interpretuje ( świadomość albo podświadomość, być może jest więcej warstw), część neuronów 'podejmuje decyzje', po interpretacji. Jesteśmy świadomi bo część neuronów obserwuje pozostałe neurony ( moja hipoteza Uśmiech )
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - przez NoBody - 25.11.2009, 01:17

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości