Superstar napisał(a):Mnie też, bo nie pozwala to przejść nad problemem i powiedzieć, słodycz to cukier na języku. To że używasz sztuczki erystycznej nie oznacza odpowiedzi w sensie naukowym, nie wyjaśnia mi nic, poza statystycznym opisem. Nie rozumiem dlaczego tobie to nie przeszkadza ?nie przeszkadza, bo wie o czym mówię od samego początku, natomiast Ty nie rozumiesz, że nikt nie nazywa tutaj słodyczy cukrem na języku, albo koloru falą elektromagnetyczną.
Superstar napisał(a):Złożoność to taki trick, jeśli nie wiem co się dzieje, to udam że wiem. Dla mrówki i mrowiska nie powstaje nowa jakość, nowa jakość powstaje np. gdyby patrzeć na mrowisko jako na to co tworzy kulturę, to by była może dobra analogia do neuronu i mózgu.:wall: złożoność to coś co właśnie pozwala na zaistnienie nowej jakości.
Superstar napisał(a):Hmm chcesz mi wmówić że długopis czuje kartkę ?nikt tutaj oprócz ciebie nie wspominał o czuciu - obserwacja w sensie fizycznym może być dokonywana przez dowolne obiekty fizyczne.
Superstar napisał(a):Przedstawiłem co mi przeszkadza, przeszkadza mi przeskok, element nie ożywiony - uczucie.lol, znowu uczucie ...
Superstar napisał(a):jak to nie jest wasz błąd (NoBody, El Commediante ) to ja nie wiem, można mieszać znaczenia i wkurwiać się, a wytykać błąd to już nie bo ??? lol :wall:Właśnie mieszasz pojęcia, przykład z długopisem jest zupełnie bezsensowny - nie ma w nim ani 'interpretacji' obserwacji, ani wiedzy o leżeniu, są jedynie dokonywane obserwacje ( dokładnie obserwacje stanu kwantowego na styku kartka-długopis ).