To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" )
Cytat:Dzięki temu, że mamy możliwość samoobserwacji ( świadomość ) możemy kontrolować własne czyny - 'poskromić instynkt' np.
grupa neuronów na bazie impulsów dokonuje decyzji by ruszyć ręką -
jednak grupa neuronów która obserwuje pracę tych neuronów i 'mając wiedzę' z innych neuronów 'zauważa', że nie byłoby to dobre ( albo byłoby wbrew woli większości :p ) - i może anulować ten rozkaz. gdyby nie było tych obserwujących neuronów - nie mógłbyś kontrolować swoich ruchów - w ogóle nie byłbyś ich świadom.
Więc zachowanie jest inne gdy istnieją neurony obserwujące pracę innych neuronów.

No nie wiem. Uważasz świadomość za ośrodek decyzyjny? Wg ciebie neurony nie mogą zdecydować 'same' tylko potrzeba jeszcze twojej zgody lub czegoś w tym stylu? Ja to postrzegałem na zasadzie 'silniejszy impuls wygrywa', a w takiej sytuacji samoświadomość jest zbędna.:p
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
świadomość, materia, (wydz. z "dlaczego ateizm?" ) - przez Argen - 25.11.2009, 18:15

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości